Свиленград подкрепя финансово бъдещи медици

Сакарнюз
От Сакарнюз ноември 4, 2023 08:09

Свиленград подкрепя финансово бъдещи медици

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 40/1064, година XX, 27 - 02 ноември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Калина Райкова

Община Свиленград ще подпомага финансово бъдещи медицински сестри, акушерки и лекари, за да останат да работят на нейна територията. С решение на Общинския съвет бе приет Правилник за условията и реда за отпускане на стипендии на студенти от общината, обучаващи се в професионални направления „Медицина” и „Здравни грижи”.
Стипендиите са еднократни от 2000 лева за учебната година. Те ще се отпускат ежегодно от бюджета на общината на студенти в редовна форма на обучение по специалности „Медицинска сестра“, „Акушерка“ и „Медицина“. С договор за получаване на стипендията кандидатът се задължава да работи по придобитата специалност в обект на територията на община Свиленград не по-малко от 3 години.
Освен подкрепа за обучението на младите хора новата инициатива ще осигури и необходимия кадрови ресурс за общинските лечебни заведения, здравни и социални услуги.
Свиленград разполага с отлични условия и модерна материална база в сферата на здравеопазването – болница, Медицински център, дейност „Детски градини, детска ясла и здравни кабинети“, многобройни социални здравни услуги и др. “МБАЛ-Свиленград” е една от най-добре оборудваните общински болници в Южна България, с общежитие за настаняване на медицински специалисти, но въпреки това лекарите и медицинските сестри не достигат. С предоставянето на финансовата помощ Общината се надява да реши този проблем.

Право на финансовото подпомагане имат студенти, които имат постоянен адрес в община Свиленград и са на възраст до 29 години, приети са в редовна форма на обучение по държавна поръчка във висше учебно заведение на територията на България, а общият им успех да не е по-нисък от добър 4.00. Заявленията се подават до кмета на общината от 15 до 31 октомври на съответната учебна година и се разглеждат и одобряват от комисия в срок до 15 ноември. Предоставянето на стипендии ще се извършва до изчерпване на планираната сума в годишния бюджет.

Сакарнюз
От Сакарнюз ноември 4, 2023 08:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама