Радост за пенсионерите – 70 лв. коледна добавка

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 10, 2022 20:51

Радост за пенсионерите – 70 лв. коледна добавка

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 9 – 15 декември 2022 г., брой 45/1023, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Изплащането на Коледните добавки и декемврийските пенсии започна на 7 декември и ще продължи до 20-и. Парите се изплащат в пощенските станции, а хората, които получават пенсиите си по банков път, вече си получиха преводите.
Към декемврийските пенсии всички пенсионери ще получат допълнително по 70 лв. добавка, независимо от размера на пенсията, която получават.
Това бе решено на заседание на 16 ноември на служебното правителство, което реши да отпусне на всеки по 70 лв.
Мярката за коледните добавки бе обявена от служебния министър на финансите Росица Велкова, която само допреди два дни обясняваше, че трябва да се съкращават разходи, за да не се наложи вдигане на данъци или теглене на дълг. Оказа се, че министърът е намерила 142 млн. лв. в Бюджет 2022, за да финансира добавките, въпреки че през август очерта апокалиптична картина на състоянието на публичните финанси, наследена от предшественика си Асен Василев.
През последните 3 месеца на миналата година българските пенсионери по времето на правителството „Петков“ получаваха добавка от 120 лв. (над два пъти повече от предишните 50 лв.), а след Коледа пенсиите им бяха трайно увеличени чрез преизчисляване на начина, по който се формира крайната сума.
От 25 декември 2021 г. влезе в сила повишаването им с 12,5%. Това стана чрез вдигането на коефициента за стаж, който беше увеличен от 1,2% на 1,35%.
От миналата Коледа минималната пенсия се вдигна от 300 лв. на 370 лв., а максималната – от 1440 лв. на 1500 лв.
От януари до юни тази година възрастните хора получаваха Ковид добавка от 60 лв., а от 1 юли пенсиите им отново бяха повишени. За Великден пенсионерите също получиха бонус от 70 лева.
Въпреки всички увеличения, възрастните хора в нашата страна получават най-ниската пенсия в ЕС.
Българските пенсионери получават едни от най-ниските пенсии и то не само в Европейския съюз, но и на Балканите. По-ниски пенсии се срещат само при сърбите и косоварите, пише “24 часа”.

Снимка: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 10, 2022 20:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама