Автобус с 30 пътници се обърна

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 11, 2022 21:44

Автобус с 30 пътници се обърна

Автобус с 40 човека се обърна и един от пътниците му загина. Катастрофата стана между свиленградското село Младиново и харманлийското Дрипчево в неделя, 11 декември, малко след 18:00 часа. Тогава автобус, управляван от 51-годишен бургазлия, на остър ляв завой излезе от пътя, изблъска мантинелата и се обърна по склона.
Автомобилът е собственост на бургаска туристическа фирма и е превозвал екскурзианти от Гърция за Бургас.

При удара е загинала жена на 68 г., а от автобуса са извадени 32 възрастни и 4 непълнолетни с различни наранявания. Те са транспортирани към болнични заведения в Хасково, Харманли и Свиленград, без опасност за живота.
Пътници с по-леки наранявания бяха подслонени в кметството на с. Младиново. На мястото вечерта водачът на автобуса е тестван с дрегер за алкохол и наркотици. Резултатите са отрицателни, взета му е кръвна проба.
На брифинг окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов съобщи,

че две са основните версии, по които се работи –

човешка грешка и несъобразена с мократа настилка скорост.
Назначени са автотехническа и съдебно-медицинска експертизи.
Димитър Костадинов, собственикът на фирмата, чийто автобус катастрофира заяви, че автомобилът е бил в изправно състояние, а шофьорът – изключителен професионалист.
Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики заяви, че са забелязали „изключително сериозни дефицити, свързани с пътната инфраструктура”. „На място служителите на АПИ казаха, че около 150-200 м преди мястото на ПТП трябва да има знак „Внимание, завой наляво“ и знак за ограничение на скоростта от 40 км/ч, които ги няма. Наша проверка показа, че от април 2021 г. няма такива знаци. Показа още, че през април 2021 г. тази ограничителна система е била вече ударена и е била в същото състояние, в което снощи я заварихме, така че тя при всяко положение не е работила. Изключително хлъзгава е настилката по целия път от Свиленград.

До мястото на пътния инцидент има само средна разделителна маркировка, странични няма, което е много опасно, особено при дъжд, при лошо време единственият знак, който заварихме на място беше около 2 км преди мястото на инцидента. Освен всичко, АПИ обича да казва, че пътят е безопасен при спазване на указанията – такива указания на този път няма“, обясни тя.
Проверка на екипа на БНТ е установила, че разделителна маркировка на пътя има и тя е в задоволително състояние. Има и странична маркировка, а в непосредствена близост до завоя има и предупредителен знак, както и знак за ограничение на скоростта.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 11, 2022 21:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама