Проучването на Светилището на Нимфите и Афродита продължава

Сакарнюз
От Сакарнюз август 14, 2023 07:56

Проучването на Светилището на Нимфите и Афродита продължава

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 31/1055, година XX, 11 -31 август 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Иванка Данева

На около 500 м североизточно от димитровградското село Каснаково се намира античното оброчище Светилище на нимфите и Афродита. И тук от незапомнени времена точно на Спасовден всяка година идват хора от региона и от други краища на България. Защото от поколение на поколение се предават вярванията за лечебните свойства на водата от извора. Освен това, мястото е достъпно: общината е изградила асфалтов път до него и Информационен център, има осветление и паркинг за автомобили, места за отдих.
Обектът става известен в края на 19 век. Тогава е публикуван за първи път надписът, който е на гръцки език и е издълбан над централния извор. От него става ясно, че светилището е направено от семейството на знатния римлянин от тракийски произход Тит Флавий и неговата съпруга Клавдия в чест на нимфите и Афродита.
През 1968 г. археологическият обект е обявен за паметник на културата от национално значение. От години археологическите разкопки там се ръководят от д-р Веселка Кацарова от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Тази година д-р Кацарова спечели проект за финансова подкрепа за теренни археологически проучвания и теренна консервация на Светилището на нимфите и Афродита. За 2023 г. Министерството на културата отпусна 46 575 лв.
„Днес, след дългогодишни проучвания знаем, че на площ около 15 дка край с. Каснаково е разположен голям архитектурен комплекс от постройки с различни планове и функции – казва Нели Кръстева-Аврамова, завеждаща на отдел „Археология“ в Историческия музей в Димитровград. – Освен нимфеума, той е включвал общо 7 известни досега сгради, две от които – жилищни, с богата интериорна украса. В едната от жилищните сгради са открити части от две мраморни статуи – на сатир и на жрица на Изида, които в момента могат да се видят в Историческия музей. Пак там са експонирани и останалата част от находките, открити на Светилището на нимфите и Афродита.“
Комплексът е построен през втората половина на II в., като богата частна вила, уточнява още г-жа Кръстева-Аврамова. По неизвестни причини вилата е изоставена окончателното през втората половина на IV в.
В района на Светилището по различни поводи Община Димитровград провежда много културни мероприятия. Сега програмата за честването на 76-ата годишнина на града включва тук на 28 август да бъде представена постановката на Драматичен театър Ловеч – „Илинден „. За целта има осигурен организиран транспорт с автобуси, тръгващи от паркинга пред Историческия музей.

Сакарнюз
От Сакарнюз август 14, 2023 07:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама