Проповед за Петровден

Сакарнюз
От Сакарнюз юли 1, 2023 07:01

Проповед за Петровден

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 30 – 06 юли 2023 г., брой 25/1049, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Братя и сестри, на 29 юни Църквата чества паметта на великите и първовърховни апостоли Петър и Павел.

Големи проповедници на Словото Господне се явяват великите апостоли, които църквата нарича още и първопрестолници и вселенски учители, защото те били едни от най-големите проповедници на Словото. И двамата са написали слова – послания до различни християни живеещи в района на древния близък изток. За тези послания може да прочетете повече в книгата „Деяния на светите Апостоли“. Посланията на тези боговдъхновени мъже можете да прочетете в Библията, те се намират след книгата „Деяния на светите Апостоли“.

Църквата вижда в лицето на двамата велики апостоли образ на едни хора отдалечили се от Бога, но след време покаяли се и върнали се в спасителното лоно. Но, за да не се увличаме в многословие нека да проследим на кратко живота и на двамата велики мъже.

Живот и дейност на св. Ап. Петър

Свети апостол Петър бил неук и беден рибар от град Капернаум. Той е брат на св. Андрей наречен още Първозвани. Еврейското име на апостол Петър е Симон, а новото му име му дава Христос като го нарича „камък“, което и означава Петър от гръцки език. Петър бил много ревностен във вярата си в Христос, и когато Христос попитал, за кого го мислят, Петър веднага отговорил за Сина на Живия Бог.

Както и другите апостоли така и Петър следвал неотлъчно Спасителя в неговото спасително дело. Следвал го до деня на Възнесението Спасово. Ап. Петър е известен още и с това, че при залавянето на Христос Петър се отрекъл три пъти от Него, но след това горчиво се разкаял и бил прието отново в лоното Христово, заради своето смирение и покаяние.

След Петдесетница и слизането на Св. Дух над апостолите ап. Петър държи знаменита проповед – първата проповядваща вече и за Христа. Той проповядвал и извършил много чудеса в Палестина, Мала Азия, Гърция и много други страни и области на древния свят.

По времето на римския император Нерон отива в Рим, където бива и осъден на разпъване на кръст, но заради своето смирение пожелава кръста да бъде обърнат с главата на долу около 67 година сл. Хр. Св. Ап. Петър пише общо две съборни послания до всички християни.

Живот и дейност на св. Ап. Павел

Името му идва от латински език и означава – „малък“. По рождение името му е Савел, не е от кръга на Христовите апостоли.

Ап. Павел е роден в Израел, бил фарисей и бил възпитан в духа на консервативния юдеизъм, силно участвал в първите гонения на християните както и в убийството на св. първомъченик архидякон Стефан.

В резултат на необикновено видение по Божи промисъл някогашният гонител се обръща и става ревностен пазител и проповедник на драгоценната Христова вяра. Повече за това видение може да прочетете в книгата „Деяния на светите апостоли“. Ап. Павел проповядвал в много страни сред, които и Антиохия, Киликия, Кипър, Галатия, Ефес, Македония и дори и Испания, заради тази си проповед е наречен и апостол на езичниците. Около 67 година заедно със Св. Ап. Петър е окован и изпратен в Рим на съд. Загинал е мъченически същата година.

От него може да прочетете 14 послания до новопокръстени във вярата християни, в които той разяснява Христовото слово и ценности, както и правилата на Църковният  християнски живот.

Така на кратко се запознахме със житията, с живота и делото на великите мъже на Църквата почитани още от първи век. Нека благочестно и благолепно да посрещнем техния празник, празник на проповедта. По молитвите на първовърховните апостоли Господ Иисус Христос да ни помилва. Амин.

снимка: Интернет

Сакарнюз
От Сакарнюз юли 1, 2023 07:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама