Предстои четвърти природозащитен лагер на Фондация “Биоразнообразие”

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 14, 2024 07:28

Предстои четвърти природозащитен лагер на Фондация “Биоразнообразие”

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 15/1087, година XXl, 12 - 18 април 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бан

Свързани публикации

За четвърта година поред Българска фондация “Биоразнообразие” ще организира приключенски лагер “Дневник на природолюбителя”. Той ще се проведе в района на Сакар от 24 до 26 май 2024 година. В него могат за вземат участие студенти или младежи с явно изразени интереси в сферата на екологията, туризма, природните науки, дигиталния маркетинг и журналистиката, които са на възраст между 18 и 28 години.
Подробности за събитието и форма за кандидатстване могат да бъдат намерени в сайта на фондацията: www.biodiversity.bg
Основната цел на лагера е участниците да се слеят изцяло с околната среда, като с подкрепата на експерти ботаници, зоолози и орнитолози ще имат възможността да наблюдават редки биологични видове растения, животни, насекоми, птици и влечуги. Младежите ще разберат за ефектите на климатичните промени върху региона – засушаването през летните месеци и как това влияе върху поминъка на хората, но и върху биоразнообразието, ще наблюдават и изследват обществените чешми, захранвани с изворна вода. Местен водач на групата отново ще бъде Камен Бакърджиев – младши експерт по туризъм.
След приключенския лагер организаторите ще поставят задача на участниците да изготвят по една медийна публикация под формата на видеоматериал или фото разказ, в който да опишат туристически маршрути, подходящи за наблюдение на дивата природа, като за целта са ангажирани лектори по туризъм и дигитален маркетинг.
Лагерът е част от проект „Микровлажните зони – извор на живот за дивата природа и хората“, който се осъществява с финансовата помощ на Европейския съюз чрез проекта BESTbelt, част от инициативата Европейски зелен пояс. Като част от бившата „Желязна завеса“ и понастоящем „Европейски зелен пояс“, планинският район предизвиква все по-голям интерес сред учени и туристи именно заради силно съхранената си и слабо проучена природа. Осъществява се в партньорство с Община Тополовград.

Снимка: Архив

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 14, 2024 07:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама