Правителството изпада в паника от бежанците

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 15, 2013 15:26

Правителството изпада в паника от бежанците

Правителството на Пламен Орешарски изпадна в паника от нарастващия поток чужденци, които търсят временна закрила в България. Кабинетът смята да предприеме серия от спешни мерки заради задълбочаващата се криза с бежанците. На извънредно заседание в понеделник ще бъдат отпуснати нови 27 млн. лв., съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов. Парите ще се използват за овладяване на ситуацията до края на годината. Над 20 млн. лв. от тях ще отидат за МВР, под шапката на което е Държавната агенция за бежанците. Извънредната субсидия трябва да покрие разходите и на всички останали институции, ангажирани с проблема. Министър Маринов не отговори на неколкократно зададения въпрос на базата на какви очаквания за потока от бежанци са правени разчетите. В момента броят им е 6503-ма. Според МВР до края на годината те ще надхвърлят 11 хиляди. Той внесе още по-голямо объркване около издръжката на бежанците. Обясни, че официално обявените 1084 лв. са само прогнозни. „Парите ги няма, никой не ги е получил и ние не разполагаме с тях“, обясни той. Ден по-рано председателят на агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев „смали“ сумата до 385 лв. На този фон все още няма яснота каква помощ ще получи България от трите фонда на ЕС, които са почти изчерпани, а за останалите около 11 млн. евро се конкурираме с други държави.
Кметът на София – Йорданка Фандъкова започна да протестира, защото настанените там на свободен режим бежанци създават напрежение сред местните хора. Тя заяви, че по въпросите за бежанците всяка институция трябва да си върши работата, но всички трябва да работят в координация, за да не се прехвърлят отговорностите. Междувременно националните медии показаха кадри от помещенията, където са настанени бежанците, които са меко казано мизерни. Председателят на агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев обвини настанените в центровете във „Враждебна“ и „Военна рампа“, че сами запушили тоалетните с памперси и дамски превръзки, за да привлекат вниманието върху себе си. Той каза, че през следващите дни в центровете за бежанци в София ще бъде монтирано видеонаблюдение. „На походните легла, които им даваме, пък изтърбушват брезента и лягат върху него на земята. Очевидно такава им е културата“, заяви още Чирпанлиев по повод мизерните условия в бежанските центрове.

5 000 000 лв. от допълнителната субсидия ще бъде използвана за изграждане на технически заграждения по протежение на 30 км от границата с Турция в района на Елхово. Те ще бъдат поставени в район с ниска видимост, в която граничарите разбират в последния момент за приближаващи хора.

Ще се разхождат ли извън лагера?

Въпросът, който най-много вълнува местното население е, дали чужденците настанени в приемателния център, ще могат да се разхождат свободно навън. Яснота по този въпрос внесе главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който в събота пристигна в Харманли. Той каза, че приемателният център е от затворен тип, че тук ще има постоянно присъствие на полиция, жандармерия, полицейско куче и засилено оперативно наблюдение. „Това е център за временно настаняване от закрит тип. Тука ще има бежанци до момента, до който ще ги регистрираме и ще им дадем документи да отидат в Пъстрогор, Баня или в София. Това каза председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев. Той и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров бяха в Харманли, за „да успокоят обществеността, че настаняването на бежанци в града няма по никакъв начин да създаде проблеми на населението.“
На въпросите за медицинското обслужване те обясниха, че в транзитния център на задържаните в Елхово се правят прегледи и в Харманли идват само хора, които са с установена самоличност. Шефът на агенцията съобщи, че ако досега бежанците са получавали статут в рамките на 5-6 месеца, то сега това, според последната инструкция, ще става за 21 работни дни.
„Тези хора, които са получили бежански статут, трябва да ги поканим и да ги социализираме. Имаме много обезлюдени райони“, завърши господин Чирпанлиев.

Франция и Хърватия са готови да приемат бежанци

Френският президент Франсоа Оланд се ангажира страната му да приеме 500 сирийски бежанци по молба на Върховния комисариат на ООН за бежанците, предаде АФП. Към Франция ще бъдат приети бежанци, които ООН смята за особено уязвими.
Президентът на Хърватия Иво Йосипович обяви, че страната му е готова да приеме част от бежанците, които идват от Сирия. “Хърватия изцяло следва политиката на ЕС, както преди, така и сега, и за в бъдеще. Ние сме готови да правим това, и да оказваме необходимата помощ, според изискванията на ЕС“, каза Иво Йосипович.

700 килограма теле за Пъстрогор дариха от Хасково за Курбан байряма. Животното е дарение от група бизнесмени по инициатива на братята Хабил и Хакиф Хабил, за да нахранят с месото бежанците, които са настанени в този лагер.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 15, 2013 15:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама