Железопътна катастрофа до Бисерската Гергана отнема 7 живота

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 28, 2013 16:02

Железопътна катастрофа до Бисерската Гергана отнема 7 живота

Акценти

  • Вестник „Харманлийски НОВИНИ, година ХI, брой 36/541 от 27 септември – 3 октомври 2013

Свързани публикации

Преди 21 години на 1 октомври на между Харманли и Бисер става железопътна катастрофа. Сблъсъкът е рано сутринта, малко след 6:00 часа между товарен влак, превозващ леки автомобили и международния експрес от Истанбул за Мюнхен. На мястото идват спасителни екипи, които след зазоряване виждат смачкани вагони и разхвърляни коли. Има ранени, открити са телата на 7 човека.

Ден преди това, на 30 септември, на гара Драгоман е бил композиран и изпратен товарен влак № 10507 за Турция. Той е бил с общ тонаж 1 633 тона, 31 вагона и е тръгнал с 50 мин. Закъснение поради технологични причини. В раните часове на другия ден на гара Пловдив – разпределителна Пловдив е извършена смяна на тяговия подвижен състав, като и бил прикачен дизелов локомотив № 06 – 007, с машинист Йордан Томов и помощник Петър Стоименов. През гара Симеоновград влакът е следвало да премине транзитно, но заради закъснението му той спира и чака половин час. В 5.20 часа сутринта вече е на гара Харманли и се установява на IV коловоз за среща с други два влака.

Тук той е посрещнат от дежурният ръководител Кольо Колев, който е предал на локомотивната бригада, че на влака предстои две срещи и правене на гараж на втори коловоз.

През това време вече другият влак, №292 от Истанбул за Мюнхен е бил преминал гара Любимец, за което в 5:53 часа Колев е приел телефонограма. В същото време вижда, че инсталацията дава заето поради закъснение в извършване на маневрата на товарния влак. Кольо Колев се обадил на диспечера в Пловдив и поискал разрешение влак 292 да бъде спрян на гара Харманли за една минута. Получил е разрешение и е тръгнал да уведоми маневрената бригада за решението.

През това време локомотивният машинист Йордан Томов необяснимо потеглил с влака към гара Любимец без разрешение. Виждайки това, Колев веднага се връща в диспечерната и подава поканителен сигнал за спиране, който не е възприет от Томов. Машината бързо е ускорила скоростта си и достига до 70 км.ч.

В 6:01 часа товарен влак 10 507 при скорост на движение 65 км./ч. в междугарието Харманли – Любимец се удря челно във влак 292 – Истанбул – Мюнхен, който се е движил със скорост 62 км./ч. Вследствие на удара са разрушени двата локомотива до степен брак и 7 вагона. Нанесени са щети на подвижния състав, железния път и товара на влака, който по предварителни данни – неокончателни, тъй като има чужди вагони възлиза на 1 501 000 лв.

Веднага започва следствие което продължава няколко месеца. То излиза със заключение, че виновен за станалата жп катастрофа с настъпилите обществено опасни последици е Йордан Томов от Пазарджик. към момента на катастрофата той е имал 1,85 % етилов алкохол в кръвта.

В следственото заключение на полицията е записано, че „Томов работи в системата от 4 години и има в досието си няколко наказания за допуснати дисциплинарни нарушения – веднъж за явяване на предпътен медицински преглед с остатъчен алкохол и втори път за това, че не е следял положенията на стрелките и целостта на влаковете при срещи в гарите.

Вечерта преди катастрофата той е направил и трето, фатално нарушение за него и още 7 човека. Той се е явил на предпътен медицински преглед около 3,30 часа по-рано отколкото е следвало да стане. На следствието не е известно какво е правил и къде се е намирал Томов до постъпването му на работа и кога е употребил алкохол, тъй като към момента на катастрофата. Колегата му Стоименов дава показания че в кабината му е замиришело на алкохол от Томов. По данни пак на Стоименов, Томов се явил на работа се с охлузване на челото. Преотстъпил управлението на влака на Стоименов за да се учи, като е следял пътя и го е напътствал. Не е спал. На гара Харманли до необяснимото му тръгване към гара Любимец, Томов е изпълнявал всички сигнали по предприетия гараж

По време на движението на влака в междугарието до мястото на удара Томов адекватно е реагирал на сигналите на тотмана – устройството за бдителност.“

Заключението на следователите е, че високото алкохолно съдържание в кръвта на Томов и неспазване правилата за движение са единствените причини за настъпилата катастрофа. По делото са проверявани и всевъзможни версии като самоубийство, заставяне за тръгване и други, които се оказаха несъстоятелни. При така създалата се ситуация удара между двата влака е бил неизбежен. Той става на крива с видимост около 200 метра и за спиране на влак с тегло над 1 000 тона са необходими поне 630 метра.

Помощник-локомотивни машинист Петър Стоименов няма вина за настъпилата ж.п. катастрофа. Вина нямат и дежурния ръководител на гара Харманли Колев и стрелочника му Стоев. Техническите съоръжения на гара Харманли са работили нормално, констатират следователите.

Поради смъртта на дееца делото е прекратено.

Сега на паркинга до Бисерската Гергана има издигнат параклис в памет жертвите на катастрофата. Той е издигнат от един от родителите на загиналите.

Вследствие на катастрофата са убити:

  • Йордан Томов 35 г.– локомотивен машинист влак;
  • Ненчо Пенчев 42 г. – началник влак 292;
  • машиниста и помощник-машиниста на влак 292 Николай Кънев 36 г. Димитър Демирев на 29 години.

От влак 292 са загинали:

  • Иван Мальов – шафнер на 26 години, Георги Георгиев 32 г. кондуктор
  • норвежкия граждани Ралф Лиене.
  • Спасен е Красимир Атанасов Тасев – служител ГКПП Кап. Андреево с множество средни телесни повреди.

Снимка: Карекин Карекинян

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 28, 2013 16:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама