Поляновци почетоха Св. пророк Илия на празника му

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 31, 2023 17:50

Поляновци почетоха Св. пророк Илия на празника му

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 29/1053, година XX, 28 - 03 август 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Празнична Света Литургия, водена от йеромонах Максим бе отслужена в църквата на село Поляново. Тя се състоя в горещия 20 юли, в храма, носещ името на Свети пророк Илия – един от най-великите измежду старозаветните праведници.
На службата присъстваха заместник-кметът на община Харманли Валентина Димулска, председателят на ОбС Харманли Йордан Малинов, кметският наместник на с. Поляново Мирослав Генев и десетки миряни, които почетоха празника и запалиха свещ за здраве.
След литургията бе отслужен водосвет за благословение на жителите и бе раздаден курбан за здраве.
Св. пророк Илия е наричан още огненият пророк, той е небесен закрилник и покровител на пожарникарите, които на 20 юли честват своя професионален празник.
Поляновската църква бе в лошо състояние, но през 2009 година бе възстановена, благодарение на усилията на настоятелството и кмета на селото Антония Янкова. Тогава НВП Старозагорския митрополит Галактион отслужи Света Божествена литургия по повод 150 години от основаването на храма “Св пророк Илия”. Той направи това в съслужие със свещеници от Харманлийската духовна околия и двама архимандрити от Чипровския манастир. От тогава досега в селото този празник се отбелязва на 20 юли.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 31, 2023 17:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама