Повече от два часа концерт за 140 години читалище “Дружба”

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 17, 2010 18:21

Повече от два часа концерт за 140 години читалище “Дружба”

С два и половина часа концерт, в петък, 16 април читалище “Дружба” – Харманли отпразнува 140 години от основаването си. В него участваха всички самодейни колективи на културната институция. Официални гости на тържеството бяха зам.-областните управители Николай Нанев и Румяна Въчева, а от общината – зам.-кмета Гено Генев.

Цялата тържествена програма, според сценария на Светла Рудева протече като импровизиран разговор между читалищен самодеец (Румяна ) и неин стар колега Живко, които разговарят. Всъщност стария театрал отговаря на любопитните въпроси на младата си колежка. Разказва и за историята на тази институция, как и защо е възникнала.

Представлението започна с представянето на колектива с най-дълга история – хор “Славей“. Под диригентството на Стелия Георгиева те откриха с “Хор на циганите” от операта “Трубадур” на Верди. В дует и солово със свои изпълнения се включиха Атанас Маринов и Жермина Михова. Те пяха откъси от оперетата “Царицата на чардаша”, а Магдалена Георгиева – “Мемори” от мюзикъла на Ендрю Лойд Вебер – “Котките”

По-късно композиторът Петър Льондев, син на Стефан Люндев, малко промени сценария и поиска на сцената да му докарат роял. На него изпълни “Лунна серенада”. С музикалният ръководител Михаил Александров свириха с акордеони, а господин Льондев се изяви на цигулка.

КВИГ “Славеи” също изпълниха своя песен.

В програмата бяха включени театралните самодейци на Светла Рудева, които изиграха част от пиесата на “Ст. Л. Костов” – “Големанов”.

С един танц се изяви и модерният балет.

В последната част на сцената със свои изпълнения се представи ансамбълът за народни песни и танци “Хорищенци”. Пяха певиците на Жеко Ангелов, играха и танцьорите на Галина Христова и Стефан Николов.

В последната част на вечерта председателят на Настоятелството Никола Зайчев награди с плакети културни деятели, които през годините са творили тук и са дали своя принос за развитието на читалището.

Бяха прочетени много поздравителни адреси, а отец Атанасий, архиерийски наместник на Харманлийската духовна околия ги благослови и им подари икона.

На финала на концерта на сцената излязоха всички участници в него и вкупом казаха: “Честит юбилей, мое читалище! Честита 500-годишнина, Харманли!

Под звуците на химна на Харманли, в изпълнение на “Щастливци”, завесата бе спусната.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 17, 2010 18:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама