Багери продължават да заличават градинки

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 18, 2010 15:07

Багери продължават да заличават градинки

Зелената площ от източната част на сградата на НЧ “Дружба” Харманли, вече я няма. В понеделник следобед земекопачна техника на общинското предприятие за превенция и благоустройство (ПБС) я заличи от лицето на земята. Останала е само една ивица 50 см. тревна площ, дълга малко над десетина метра, която ще трябва да замести предишната, която бе 10 пъти по голяма. Всичко това стана пред погледите на озадачени деца, които имаха репетиция в читалището и учудени граждани, мнозина от които се питаха на кой му е хрумнала подобна налудничава идея.

Ръководителят на ПБС Сезгин Мустафа каза, че това го правят по нареждане на зам.-кмета инж. Гено Генев. Според специалисти в община Харманли тази земя е прилежаща площ към сградата на читалището и паркинга да нея щял да бъде за работещите в него.

Със ситуацията доста бе наясно Генчо Дончев, който е член на читалищното настоятелство на НЧ “Дружба”. Той каза, че е сред инициаторите зелената площ да се превърне в паркинг: “Те и досега колите се качваха на тротоара. Защо да не стане паркинг? Вижте колко удобно стана по Главната улица. Помните ли преди как всички коли се качваха на тротоарите?”

Никола Зайчев, председател на читалищното настоятелство на НЧ “Дружба”, който не знаеше за какво става дума ядосано каза: “Нямам думи. Не мога да се разправям с тези хора. При първа възможност си хвърлям оставката”.

Арх. Владимир Райчев, който е главен архитект на община Харманли потвърди, че до Културния дом се оформят нови паркоместа и това се прави поради необходимост. “Такива вече има от другата страна на сградата, а на това място и досега колите паркираха в градинката и тротоара. Част от градинката се запазва. В останалата зелена площ се предвижда се и залесяване”, каза той. Обясни, че за обекта има издадено строително разрешение има си и проект, а земята е прилежаща площ на читалището.

Политиката на общината – постепенно заличаване на зелените площи в града.

Ако човек следи какво се случва през последните години в община Харманли ще остане с впечатлението, че политиката на местните управляващи е насочена към системно унищожаване на зелените площи в града.

Първи започна Димитър  Арнаудов. Той отряза една парче градинка (пред магазин “Аргус”) за сметка паркинга. Тогава инж. Генев не бе заместник кмет и много се възмущаваше на това.

След като той и Михаил Лисков поеха управлението на общината тази тенденция се засили. Премахнаха градинката пред бившия магазин за юргани и дюшеци, орязаха сума ти акации пред новото НДК, а за безумието дето изсякоха големите дървета по Главната да не говорим.

В същото време се хвалят, че засаждат. Даже имали Горска компания за тази цел. Тя например само тази година щяла да засади 300 дка, а само за празниците посадили 500 фиданки.

За справка община в Димитровград, където не празнуват 500 години засаждат 1 800. А ако се върнем 20 години назад ще видим ,че годишно в района са се залесявали 3- 4 хиляди декара – 10 пъти повече от хвалбите на управниците.

В списание National Geographic една от снимките, които бе отличена с награда, бе фотография на покрива на сградата на кметството в Чикаго. Той целият е озеленен, върху него растат храсти, дървета, трева. Амбицията на техния градоначалник е да превърне града в зелен. В Харманли тенденцията е обратна – Да се полага повече бетон и асфалт. Тук той завзе даже и тротоарите

Какво става в Харманли?

Мястото е публична общинска собственост и би било редно ОбС трябва да вземе решение за промяната на предназначението му, което със сигурност при строежа на сградата не е било предвидено за паркинг. Освен това проекта за паркинга трябва да мине през архитектурния съвет.

Други изказват предположения, че както и други неща в общината и това се прави по препоръка

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 18, 2010 15:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама