Палачът е убит, а съмишлениците му стават отговорни другари в партията

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 31, 2023 07:53

Палачът е убит, а съмишлениците му стават отговорни другари в партията

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 26 май - 1 юни 2023 г., брой 20/1044, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Зловещата история на комунист преди 1944 г., който за няколко дни се превръща в най-големия враг на партията и убил 80 човека в Хасково.
След 9 септември набързо е убит, за да не изкаже агентурния си апарат, с който е извършвал жестокостите. В последствие много от тях заели високи постове в народната власт.
Това е сюжетът на филма „Разстрели“, представен в Културния център на Харманли.
Главният герой в него е Трайко Пандов, влязъл в Българския комунистически младежки съюз през 1928 г. Писал е революционни лозунги по стените, закачал е червени знамена, разпространявал нелегална литература, с другарите са пеели руски песни.
През 1934 г. става големият провал с хасковската комунистическа организация. Арестувани са почти всички. Под ръководството на военния следовател Кършиков Трайко минава на страната на полицията. Пращат го в полицейско училище и след завръщането му е назначен като агент II степен. Задачата му е да се разправи със старите съмишленици.
Ликвидира 80 от тях.
Есента на 1944 г. комунистите взимат властта. Другите бягат, той не, защото очаква, че неговите агенти – комунисти ще го пазят.
Но куршумът застига и него, преди да разкаже за помагачите си, по-късно станали отговорни другари.
Филмът е история от потайните архиви на Държавна сигурност, за предателства, за убийства, за изключително тежките времена около 9-и септември 1944 година в Хасковския край.
21-минутната лента е на хасковския режисьор Янко Митев и оператора Димитър Атанасов, а консултант е д-р и.н. от Регионалния исторически музей в Хасково Веселина Узунова. Използвани са материали от Държавен архив -Хасково
Хасковският документален филм “Разстрели” спечели първо място на Международния фестивал на любителските исторически филми Шумен 2022.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 31, 2023 07:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама