Пак приеха бюджета на Харманли

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 2, 2024 08:48

Пак приеха бюджета на Харманли

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 13/1085, година XXl, 29 - 04 април 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Общинските съветници отново приеха Бюджет – 2024 на Община Харманли на заседанието си на 27 март. Това се наложи, след като на предишното му гласуване на сесията на 16 февруари, той не бе приет във вида, в който бе внесен от кмета Мария Киркова. Несъгласните с него бяха БСП и мнозинство съветници от ГЕРБ, които гласуваха „въздържал се“. ПП и ДБ също не подкрепиха документа.
В последваща докладна съветникът от червените Диляна Комитова предложи промени в капиталовата програма на неприетия преди това бюджет. На различно мнение от кмета бе новата фракция на ГЕРБ в ОбС и те гласуваха “против”.
Кметът Мария Киркова обжалва това решение в Административен съд – Хасково.
Три седмици след това, на мартенското заседание на ОбС, тя отново внесе за обсъждане Бюджет – 2024 на Харманли.
На заседанията на комисиите това нейно решение доведе до жестоки караници, които бяха между кмета Мария Киркова и съветници от ГЕРБ.
На сесията в сряда, 27 март, страстите се бяха успокоили и всички от ГЕРБ се съгласиха, че трябва да приемат нов бюджет, защото не се знае кога ще излезе решението на Административния съд – Хасково и какво ще е то.
Въпреки че всички промени, които бяха внесени на предишната сесия от Диляна Комитова бяха включени в нововнесения бюджет, от „БСП за България“ гласуваха „въздържал се“ при приемането на този документ.

Припомняме, че още преди обсъждането на проекто бюджета на общината за 2024 година имаше нередности. Всички документи по него не бяха достояние на обществеността в законоустановения срок, а бяха публикувани два дни преди публичното му обсъждане. Общинският съветник Стоян Желев сигнализира Областна администрация, която може да контролира това. Заместник-областният Митко Петров (ГЕРБ) не само, че не върна проекто бюджета за ново обсъждане, а и не даде адекватен отговор по случая.
При подобен случай, при който всички документи по бюджета не бяха публикувани своевременно, областният управител Гинка Райчева върна за ново гласуване Бюджет – 2024 г. на Община Минерални бани.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 2, 2024 08:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама