Отново пиар акции по границата заради Шенген

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 21, 2024 09:23

Отново пиар акции по границата заради Шенген

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 16/1088, година XXl, 19 - 25 април 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бан

Свързани публикации

На митницата до Свиленград отново започна проверка на влизащите по трасето от Турция. Това стана във вторник, 16 април, а от съобщението на МВР става ясно, че операцията се реализира по разпореждане на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Целта е засилено противодействие на контрабандата и други престъпления през държавната граница, уточняват от Вътрешното министерство.
Митничари проверяват старателно влизащите от Турция, задачата на служители от ГДГП, ГДБОП, Агенция „Митници” и НАП е недопускане на преминаване на недекларирани стоки без да бъдат платени дължимите митнически такси и данъци.
През изминалата седмица продължиха пиар акциите на „Капитан Андреево“, втора по ред в рамките на месец и половина. На 15 април вътрешния министър Калин Стоянов тук бе довел колегата си от Германия Нанси Фезер. Той запозна германския си колега с работата на граничните власти на пункта и с дейността на Тристранния център за полицейско и митническо сътрудничество.
След срещата госпожа Фезер заяви, че “германското правителство застава зад пълноправно членство на България в Шенген, тъй като страната е покрила критериите още миналата година”.
Журналисти, но от Германия, попитаха нашият министър за насилието и нарушаване на човешките права на мигранти на българската граница. Калин Стоянов отговори, че „от момента, в който поехме МВР през юли миналата година, такива случаи са единици. Те се разследват и нито един случай няма да остане неразкрит, защото искаме да спазваме правата на гражданите“.

Годишният оборот на ГКПП „Капитан Андреево“, който е най-натовареният в ЕС е €300 милиарда и когато там започнат реформи, винаги падат правителства. Това се случи и на предишното. Малко след като финансовият министър Асен Василев смени началниците, 20 митнически служители бяха временно отстранени от работа заради сигнали за поискани подкупи.
Веднага след това започнаха репресиите срещу тези, които направиха рокадите.
За контрабанден канал, който съществува от дълги години, бе обвинена директорката на агенция „Митници“ Петя Банкова, която бе на този пост от месец. Изведнъж се появи името Паскал като главен виновник за контрабандата на границата.
Десет дни след това почти нищо не е официално известно около нейното отстраняването и това на главния секретар на МВР Живко Коцев. Затова пък в жълтите медии се появиха контролирано от прокуратурата няколко снимки с пудел и пари.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 21, 2024 09:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама