Отново върнаха делото за с. Бисер на прокуратурата

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 28, 2021 07:49

Отново върнаха делото за с. Бисер на прокуратурата

Харманлийският ра- йонен съд върна за втори път делото за наводнението в Бисер на Районна прокуратура – Пловдив, за отстраняване на допуснатите на досъдебно производство съществени нарушения. Те са довели до нарушаване правото на защита на подсъдимата. „Липсват твърдения за причинно следствена връзка между осъщественото от подсъдимата деяние и настъпилия резултат“, се казва още в определението на съда, който не разгледа внесения Обвинителен акт.

Първото заседание по този казус се състоя на 23 март.

За наводнението в Бисер през 2012 година е обвинена Ирена Узунова. Според прокурорите Румяна Зайкова – Калеева и Марина Лулкина тя е извършила престъпление по чл. 335 ал. 2, вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс.
Обвинението е за това, че като областен управител на Хасково не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия и с това е причинила наводнение по непредпазливост – скъсване на язовирна стена на язовир „Иваново“, и с това е последвала смърт на осем лица. Според обвинението с неизпълнението на тези задължения подсъдимата е нарушила разпоредби от Закона за защита при бедствия и Закона за водите.

„Госпожа Узунова е обвинена, че не е изпълнила определени текстове

от тези закони. Тези текстове обаче не съдържат задължения на областния управител. Тя няма как да наруши правило, което не е вменено в задължението ѝ като областен управител“, каза адвокат Бистра Славеева. Тя посочи, че от прокуратурата отново са внесли същия Обвинителен акт, който вече бе върнат от съда.
Другият адвокат, Георги Зарчев каза, че никакви планове, нито на местно, областно или на национално ниво не могат за предотвратят бедствие, а областният управител разполага с ограничен ресурс, за да им противодейства.
Адвокат Надя Христова, представляващ пострадали от село Бисер, заяви, че нейните доверители нямат претенции към госпожа Узунова. Тя посочи, че прокуратурата в разрез с процесуалния закон не е разгледала всички налични и установени в производството факти и обстоятелства, които обуславят отговорност за събитието и на други лица.
Счита, че наказателна отговорност следва да се търси от страна на община Харманли, ръководена от кмета ѝ в качеството му на местен едноличен орган на изпълнителната власт.

Има повече от 30 приключили граждански дела,

по които Община Харманли е осъдена да заплати обезщетение за претърпени имуществени и неимуществени вреди, последица от процесното наводнение, съобщи адвокат Христова.
След заседанието във вторник, 23 март, госпожа Узунова коментира за „Сакарнюз“: „От така внесения обвинителен акт по никакъв начин не можах да разбера какво е следвало да направя, а не съм направила, за да предотвратя наводнението в село Бисер.
Оставам с впечатлението, че РП не познава работа на Областния управител.“
Припомняме, че на 6 февруари 2012 г. се скъса язовирната стена на язовир „Иваново“, а водата от него наводни село Бисер и причини смъртта на осем човека.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 28, 2021 07:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама