Потърпевши от Бисер запорираха сметки на община Харманли

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 26, 2018 20:53

Потърпевши от Бисер запорираха сметки на община Харманли

Акценти

  • От община Харманли обжалват на издадените вече решения на Апелативния съд София пред Висшия касационен съд.

Свързани публикации

Сметки на община Харманли са запорирани, заради искове на потърпевши от наводнението в село Бисер. Те водят над 30 дела за обезщетения, някои от които са потвърдени на втора инстанция. Това дава право на съдебен изпълнител да направи запори на парични средства на осъдената институция.

От общинския бюджет вече са преведени 1.2 млн. лв., но тази сума не е достатъчна за да покрие всички искове. От община Харманли съобщиха, че общата им стойност е за 4 007 304 лв., главница и лихва 3,9 млн. лв.

Поради тази причина кметът Мария Киркова ще иска от Министерството на финансите да й отпусне безлихвен кредит от 2.3 млн. лева от републиканския бюджет.

От община Харманли обжалват на издадените вече решения от Апелативния съд – София пред Висшия касационен съд. Едва след като той се произнесе, ще стане ясно, колко пари от общинския бюджет на Харманли ще отидат за обезщетения на близките на пострадалите и загиналите при наводнението в село Бисер на 6 февруари 2012 година.

С излезлите вече решения на съда се приема, че община Харманли е собственик на злополучния язовир „Иваново“, чиято стена се скъса. Тогава кметът Михаил Лисков не е задействал подписаният от него Авариен план, което щеше да доведе до по-малко жертви.

Това „Сакарнюз“ установи още в края на февруари 2012 година.

Исковете на пострадалите бяха заведени срещу Министерството на отбраната и срещу община Харманли, но съдът е приел, че военните нямат собственост и не са отговорни.

Все още не е ясно какво прави прокуратурата, за да изясни виновника за злополучния инцидент през 2012 година. Те вече два пъти обявяват и прекратяват наказателни производства свързани с него. Вторият път  обвиниха за това бившия областен управител Ирена Узунова, но няма никакво движение по този казус.

След бедствието в селото из цялата страна започна национална кампания за събиране на средства за пострадалите от него. Сумата бе около 3 милиона, с които се изградиха 35 нови къщи на мястото на други, разрушените от водата.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 26, 2018 20:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама