Община Харманли най-после придоби права над Изворът на Белоногата

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 6, 2022 10:25

Община Харманли най-после придоби права над Изворът на Белоногата

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 3 - 9 юни 2022 г., брой 21/999, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Община Харманли ще може да се разпорежда с Изворът на Белоногата.
Това стана след като ОбС прие решение, с което даде съгласие „за предоставяне безвъзмездно за управление на Община Харманли поземлен имот с площ 8499 кв. м“ в източната част на града. На това място, според легендата, гордата и красива българка Гергана е отказала на богатия везир да напусне родното си място и да отиде с него да живее в разкош в Цариград. Описана е от П. Р. Славейков и скоро след това стана национален символ.
Този имот край Харманли е обявен за „исторически паметник, историческо място“, ведно с разположената в него архитектурно-строителна и историческа недвижима културна ценност с категория „национално значение“ – „Герганина чешма“ („Изворът на Белоногата“), местност Хамза, гр. Харманли. Това е станало с Протокол на Съвета по опазване на паметниците на културата от 12 ноември 1968 г., като „Герганина чешма“ на 4 км от гр. Харманли“ е включена в „Списък на архитектурно-строителните паметници от епохата на Възраждането в Хасковски окръг“ с вх. № 1050/07.10.1964 г. на Института за паметниците на културата при Комитета по култура и изкуство“.

Кога и как бе открита Герганина чешма?

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 6, 2022 10:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама