Община Харманли купила имот на село без да има нужда

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 14, 2023 08:16

Община Харманли купила имот на село без да има нужда

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 46/1070, година XX, 08 - 14 декември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Община Харманли е купила имот в с. Изворово, който е нямала интерес да използва. Това стана ясно на последната сесия на ОбС, състояла се на 29 ноември.
На нея бе гласувана докладна, с която кметът Мария Киркова искаше разрешение от ОбС да даде под наем чрез търг помещения в общинска сграда в село Изворово, защото „към настоящия момент не е налице общинска нужда от ползване на този имот”.
„Против“ гласуваха от групата на ПП и ДБ. Това не се хареса на кмета Мария Киркова и тя попита Стоян Желев защо групата му е против да влязат постъпления в общината.
Той отговори, че не е наясно с приходите, които ще има от отдаването под наем на имота, а съветниците от ГЕРБ го изгледаха презрително за изразеното мнение.
След сесията господин Желев проследи историята на тази докладна, с която кметът иска да отдава под наем имот в с. Изворово. От проверката, която той направи, се оказа, че въпросната сграда е купена от община Харманли още преди година.
По-обстойна справка, направена от нас, показва, че разглеждането на докладната се е провело на сесия през м. юли 2022 г. От нея става ясно, че в Община Харманли e постъпило предложение от Петър Гръков – управител – ликвидатор на „Тракия – 52″ ООД, Димитровград. Той предлага Общината да закупи сграда на два етажа, със застроена площ от 260 кв.м и разгъната площ 500 кв.м. Тя е построена през 1973 г. и актувана през 1997 г. В офертата с която предлага да продаде сградата на Общината е записано, че за кметството на с. Изворово е отредена стая от 20 кв.м на втория етаж.
Този мотив е много странен, тъй като в същото време кметството на селото се намира в ремонтирана сграда наблизо.
През това време на първия етаж се продаващата се сграда намира магазин, като ангажиментът е наемателят да поддържа постройката.
През юли 2022 г. кметът Мария Киркова предлага на съветниците да ѝ разрешат да я купи, като се аргументира, че имотът може да бъде използван за административни цели. Съветниците гласуват и Община Харманли купува собствеността на „Тракия – 52″ ООД на цена от 13 035 лв. Решението на ОбС е №537 от 27 юли 2022 година, отразено с Протокол № 35 на ОбС.
Два дни след това, преди да е изтекъл законоустановеният срок за обжалване на решението, е сключен договор №677/29.07.22 година. за покупко-продажба на недвижим имот.
14 месеца след това, през м. ноември т.г. след като минаха местните избори и бе избран кмет от ГЕРБ, (чийто съпруга продава в магазина) , Общината решава да обяви търг за отдаване под наем на сграда и предприема мерки да осъществи намеренията си.
Закъснението от там обясниха, че са влезли във владение на имота едва след като областният управител е деактувал обекта и са получили Акт за частна общинска собственост. Той е издаден на 29 август 2023 година.
Отговор на въпроса защо след като има реализирана сделка издаването на акта е станало година по-късно, очакваме да получим от Областна администрация.
Няма обаче отговор дали казусът, при който повече от година общината не получава приходи от новозакупения си имот може да се определи като разсеяност, небрежност или нещо друго.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 14, 2023 08:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама