Стела – като звезда

Сакарнюз
От Сакарнюз декември 14, 2023 08:12

Стела – като звезда

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 46/1070, година XX, 08 - 14 декември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Иванка Данева

В превод от латински Стела, означава звезда. Избирайки това име за дъщеря си, сякаш родителите на Стела Бонева от Димитровград, са закодирали нейния по-късен интерес към звездите и астрономията. Защото още от началото училище тя намира изучаването на заобикалящия ни космос за интересно и смислено занимание, макар че ученическите олимпиади по астрономия започват от 5-и клас.
Оттогава Стела не е пропуснала участие, а в началото на ноември тя спечели бронзов медал от Международната олимпиада по астрономия в Китай.
От далечната азиатска държава българският отбор, включващ 8 ученици в две възрастови групи, се завърна с 1 златен, 1 сребърен и 6 бронзови медала. Международната астрономическа олимпиада се провежда всяка година в различни държави от 1996 година, а България неотменно участва със свои ученици от 1998-ма. Тази година всеки от участниците трябваше да се подготви в обсерваторията в родното си място.
И за да стане ясно какъв е успехът на Стела, ще посоча, че международните олимпиади преминават за няколко дни в 3 кръга – теоретичен, наблюдателен и практически.
В теоретичния кръг тази година участниците е трябвало да решат 5 доволно сложни задачи за 4 часа. „Вторият кръг беше в две части – споделя Стела Бинева- карти и изображения. Трябваше ръчно да настроим телескоп, с който да открием свръхнова звезда, наблюдавайки два екрана.
Най-труден беше третият кръг- практическия – и беше свързан с метеорни потоци.“
През 2019 г., когато е в 7-ми клас, Стела за първи път се класира на Националната олимпиада по астрономия, през 2020-та е на второ място в състезанието, което й позволява да участва в подбора за националния отбор по астрономия.
На следващата 2021 година тя вече е част от него. Тогава завоюва също бронзов медал в младшата възраст. Поради ковид епидемията през 2022-ра, виртуален домакин на международното състезание е Милано, Италия, а състезателите участват дистанционно.
От 2018 година неотменен ръководител на Стела е директорът на Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно“ Димитър Кокотанеков, който е подготвил и извел до най-престижно класиране на национални и международни олимпиади десетки ученици от Димитровград.
Сред бронзовите медалисти, завърнали се от Китай е и съученикът на Стела от ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково Мартин Недев. Негов ръководител е Йоана Кокотанекова.
Независимо от трайния интерес към астрономията, Стела е от младите хора, които имат и други занимания. Всяка година тя участва в олимпиадите по физика и е избрала тази наука за свое бъдещо поприще. Миналата година се класира за националния кръг по география, а последните две години и на европейското състезание по статистика.
И въпреки натоварената програма, Стела намира време за музика: взема уроци по китара, в последно време свири и на синтезатор. Всъщност ситезаторът е нова придобивка за нея. Част от парите са от ваучера, който областният управител на Хасково Гинка Райчева подарява на Стела и Мартин на срещата с тях неотдавна.
На 18 декември пък предстои друга среща в София – на олимпийските отбори с Президента на републиката Румен Радев.

Сакарнюз
От Сакарнюз декември 14, 2023 08:12
Напиши коментар

2 Коментара

  1. Г. Желязов януари 22, 10:31

    Браво, Стела. Успехи…

    Отговори на този коментар
  2. Бисер Бинев януари 22, 10:28

    Браво, Стела…

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама