Областният отказа проверка за разхищения и съмнения за корупция

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 28, 2023 09:05

Областният отказа проверка за разхищения и съмнения за корупция

Акценти

  • Жалбоподателят от Ивайловград е сезирал прокурора.
  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 40/1064, година XX, 27 - 02 ноември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Областният управител Гинка Райчева отказа да направи проверка по няколко сигнала от Ивайловград със съмнения за ощетяване на държавата. Те са свързани с добива на гнайс от незаконни кариери в урбанизирани парцели, което се извършва върху държавни и общински земеделски земи, за които в продължение на 15 години не е плащано отстъпено право на ползване на земята.
Сигналът е подаден в началото на септември до министъра на финансите Асен Василев от управител на дружество в Ивайловград.
Асен Василев препраща сигнала до областния управител в Хасково Гинка Райчева и до други институции, като е указано да бъде прегледана информацията и в случай на наличие на основание да бъдат извършени проверки в рамките на компетентността на всяко от посочените ведомства.
Областният отказва да извърши проверка и в писмо до жалбоподателя от Ивайловград уведомява, че по теми, свързани с добива на подземни богатства, няма такива правомощия.
За да проверим това, от „Сакарнюз“ попитахме по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) госпожа Райчева смята ли да направи проверка.
От нея дойде подобен отговор, че „Законът за подземните богатства се явява специален закон по отношение на подземните богатства и добива им… Не са предвидени правомощия на Областния управител по отношение на този закон…“
От писмото на областния управител до жалбоподателя в Ивайловград не става ясно дали е пратила копие и на финансовия министър, който е дал разпореждането.
Когато се касае за корупция, за ощетяване на държавата, за злоупотреби, все сериозни сигнали, при които държавните служители са задължени да направят незабавна проверка.
Подобни сигнали могат да се пращат и по електронен път до сайта на Областна администрация – Хасково. Там трябва да има страница, на която те се приемат и задължително се разглеждат от комисия, на която председател е заместник-областният. Такава опция на сайта в момента не може да се открие.

След като разбира, че Областният управител няма да извърши проверка, жалбоподателят от Ивайловград сезира прокурора. В него той твърди, че има данни за бездействие на областния управител, който е длъжен да: “Провежда държавната политика в областта, координира работата на органите на изпълнителната власт; Упражнява контрол по законосъобразността на актовете и действията на органите на местното самоуправление и местната администрация.
Иска от прокурора да разпореди проверка на действията на Областния управител на Хасково по отношение на правомощията, дадени по закона за администрацията.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 28, 2023 09:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама