Едва сега полицията се зае с купуването на гласове

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 28, 2023 11:50

Едва сега полицията се зае с купуването на гласове

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 40/1064, година XX, 27 - 02 ноември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

В четвъртък, 26 октомври, започна специализирана полицейска операция, основно насочена срещу търговията с гласове. Тя се провежда на територията на Хасковска област.
На различни места са изградени контролно-пропускателни пунктове, като се извършват проверки на преминаващите. Охраняват се входовете и изходите на хасковския квартал „Република“.
Тази порочна практика /купуването на гласове/ бе спряна, когато с нея се зае министър Бойко Рашков, но след това Хартиената коалиция – ГЕРБ, ДПС и БСП, отново върна хартията в изборния процес. Останаха си и тъмните стаички /параваните/. Това веднага доведе до увеличение на техните глосове.
В четвъртък по обед директорът на ОД на МВР – Хасково Чавдар Георгиев каза, че са проверили 19 сигнала за изборни нарушения, като засега нито един не се е оказал действителен. Той отхвърли обвиненията на някои партии за оказван натиск и системни проверки. Георгиев допълни, че се проверяват и анонимните сигнали, като една от първите задачи била изваждане от анонимност на подателя, но това не било възможно във всички случаи.

В четвъртък, 26 октомври, по Жалба – сигнал е установено лицето А.И.В. от Ивайловград, у което са открити списъци с имена, голяма сума пари и други веществени доказателства уличаващи го в купуване на гласове за партия имаща достъп до голям обществен ресурс.  Това е поредното подобно деяние на този човек, който и преди други избори се е занимавал с купуване на гласове.

На тези избори ще се гласува с машинни и хартиени бюлетини, като последните са предпочитани за избирателите от рисковите групи, от ромските махали. От Общините отказаха да намалят височината на параваните и си останаха т.нар. тъмни стаи, което е предпоставка за злоупотреби. Там отново ще се правят снимки с мобилни телефони за доказателство, че са гласували за партия, която им плаща. Подобен вот на последните избори за Парламент възвърна близо 2000 гласа на управляващата партия.

Снимка: Полиция

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 28, 2023 11:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама