Обещанията на министър Караджов за спешен ремонт останаха само на хартия

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 26, 2023 18:16

Обещанията на министър Караджов за спешен ремонт останаха само на хартия

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 19 - 25 май 2023 г., брой 19/1043, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Три протеста и обещанията на четирима министри не можаха да ремонтират натоварения път Мъдрец – Гълъбово. Това е печалната равносметка на Станислав Габровски, кмет на с. Обручище, жителите на което са едни от най-потърпевшите. Той се притеснява най-вече за моста до селото, чийто ремонт е неотложен, защото по него има отцепвания на земния насип, които се увеличават.

Освен обещанията, кметът Габровски държи при себе си и подписан Ангажимент на заместник министър- председател и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. Документът е от 14 март 2022 г., когато в неговия кабинет политикът от ИТН обещава на жителите в село Обручище и на община Гълъбово три неща за извършване на спешен ремонт на републиканския път III-5504. Това са:
1. Незабавно обявяване на обществена поръчка по реда на ЗОП до 18 март.
2. Избор на изпълнител до 10 април 2022 г.
3. Спешно започване на дейностите по ремонт до 30 април 2022 г.
„Трябваше да бъде готов за 180 дни, но за съжаление минаха 360 и малко повече, няма нито изработен проект, нито са започнали пътя“, сподели кметът и констатира, че се е стигнало до задънена улица.
За това му дава основания разговорът със Стойка Калудова (началник на отдел „Инвестиционно-ремонтни дейности“ в ОПУ – Стара Загора), която го уверила, че се работи по проекта.
Заключението му е: „Това, което виждам аз, е, че тук не се прави нищо. Министърът казва едно, а се прави друго. Надяваме се да не се случат лоши неща, защото мостът до Обручище е много натоварен и е пред срутване. Всеки ден минават около 260 камиона, извозващи въглища, има и пътуващи с автобуси към мини „Марица изток“, „Контур глобул“, Кnauf. Може да се провери, но автомобилите, които минават по този път, са над 2000 на 24 часа“.
Господин Габровски сподели, че още от 2016 година Драгомир Стойнев дал обещание за ремонт. От тогава четирима министри са го лъгали, всеки идвал и обещавал, три протеста направили, но ефект няма. „Само с говорене не става. Има много работа, а никой не иска да я свърши. Това виждам!“, е изводът му.
В центъра на селото Обручище са поставени потрети на последните трима министри на регионалното развитие – Николай Нанков, Петя Аврамова и Гроздан Караджов, които са давали празни обещания за спешен ремонт на шосето.

Освен кмета настоявания за ремонт на пътя има и от синдикати и от миньори. Изпълнителният директор на „Мини Марица-изток” ЕАД Андон Андонов също настоявал, но до реални действия не се е стигнало.
Третокласния път III-5504 Мъдрец – Искрица – Медникарово – Обручище е строен през 1976 г. От тогава досега се поддържа чрез програмата „Текущ ремонт и поддържане“. Изпълнявани са дейности по асфалтовата настилка, ландшафтно оформяне за осигуряване на габарит и видимост на шофьорите, както и отводнителни мероприятия.

Трасето е основна пътна артерия за община Гълъбово и е връзка с Минно-енергийния комплекс „Марица Изток“, Рудник „Трояново-3“. По него през годините са се образували пукнатини, има отцепвания на земния насип при подходите. От Агенция „Пътна инфраструктура“ предупреждават, че процесът е необратим и се задълбочава. Това накара местните хора да излязат на протест. На последния на място дойде и министър Гроздан Караджов.
Той пое ангажимент ремонтът да започне веднага. На 30 март 2022 г. бе обявена обществена поръчка за избор на изпълнител по ускорена процедура заради аварийното състояние на жп надлеза в село Обручище. Кандидатите са много – 12. С най-добра оферта беше избрано Дружество по закона за задълженията и договорите (ДЗЗД) „Раднево ленд“, с цена 16.48 млн. лв. без ДДС за ремонт на 15.7 км. За една от фирмите в него – „БГ Ленд Ко“, се твърди, че е свързана с партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.
Ден след обявяване на победителя шоуменът обяви, че „Има такъв народ“ напуска коалицията и изтегля четиримата си министри.

Договорът с избрания изпълнител е подписан през септември 2022 г., но обединението „Раднево ленд“ не е започнало работа и до ден днешен. Така стана ясно, че министър Караджов ги е заблуждавал, като е обещавал светкавичен ремонт без да се съобрази със законовите изисквания при по-добни дейности. Те се изясняват в отговор на АПИ до кмета Габровски през февруари 2023 г. От тях се вижда, че преди ремонта е необходимо да се извършат много процедури, които изискват време.

Отговорът от тази институция е, че до момента изпълнителят на обекта е извършил първия – междинен етап от проектирането. Той включва инженерно-геоложки проучвания, обследване. Предстои разглеждане на Експертен технико-икономически съвет (ЕТИС) на АПИ.
Следва втори междинен етап, в който ще се определят конкретните дейности, които са необходими за трайното подобряване на експлоатационното състояние на пътя.
Едва след това ще се издаде разрешение за строеж и строителството може да започне. Това е предвидено да стане тази година, а срокът за изпълнение на дейностите е 540 календарни дни, което обхваща близките 2 години.
На местните хора не им остава нищо друго освен да преглътнат униженията и фалшивите обещания на политици – брокери, чиито портрети стоят в центъра на селото.

260 камиона преминават всеки ден по амортизирания мост, където е поставен знак, че е забрането да се движат МПС-та с тегло над 12 тона.
Освен тях тук пътуват и много автобуси, извозващи работници

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 26, 2023 18:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама