Обвиниха бежанците във всички грехове

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 22, 2013 15:45

Обвиниха бежанците във всички грехове

Харманлийци излязоха на спонтанен протест срещу настаняването на бежанци в приемателния център, опасявайки се, че ще увеличат проблемите им. Във вторник, 12 ноември, на Международния път се събраха около 40 човека и за 20 минути успяха да спрат движението по южното му платно. През това време автомобилите минаваха по другото. Групата поиска да затвори и него, но униформените не им позволиха. Всички повървяха около 100 метра до моста, а след това се разотидоха.
Според Яньо Стоянов бежанците му взимали една трета от въздуха. Той поиска от тука да се изкарат сирийците, да се изпратят от където са дошли и на тяхно място да дойдат тези от парламента и „живи да ги изядем“, защото били гладни. Той определи живота на настанените в лагера като труден, но накрая призна, че нямал нищо против тях. Зададе въпроса къде е кметът и къде са официалните лица, които да им кажат каква е истината за лагера, където са настанени повече от 1000 човека.
Инициативата за протеста дойде от анонимна страница във Фейсбук. От събралите се около 15,00 часа във вторник никой не призна, че е неин автор. Повечето от дошлите отричаха да са дошли за протеста, а само да гледат какво ще стане, а ученици от пети клас определиха събитието като сеир. От “Атака” имаше няколко човека, но отрекоха те да са организатори.
По-късно се оформи разговор на група хора на висок глас, при който те изказаха своите притеснения от това, което се случва в града. Към групата се присъединиха и съседи от близките блокове и магазини, като някои бяха по чехли, други облечени в домашни дрехи. Техните опасения бяха в бъдеще време и бяха свързани предимно с това, че бежанците щели да донесат зарази, че щели да плъзнат из града, възможно било и да извършат и кражби. Майка се оплака, че личният й лекар я подсетил да направи ваксина на детето си за хепатит. Пенсионер се жалба, че дал цялата си пенсия за лекарства. Сега е без пари, а пък сме трябвало да храним бежанците.
Никой от присъстващите не сподели да е имал инцидент с настанените в затворения лагер бежанци.
Страховете на събралите се се подклаждат най-вече от липсата на информация за това, което се случва във и около лагера. И този път не се появи официално лице, което да успокои разтревожените протестиращи.

От какво се оплакваха?

– Нощем имало пушеци, които задимявали под прозорците;
– Щели да плъзнат болести и зарази;
– Изчезнали две кокошки;
– Някой видял човек да бяга по дигата на близката река;
– Бежанците щели да плъзнат из града;
– Лагерът е препълнен и живеели в мизерия;
– Бежанците пазарували от местните магазини.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 22, 2013 15:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама