Нужни са 5 млн. да се реши проблема с водата в няколко села в Сакар

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 7, 2023 06:27

Нужни са 5 млн. да се реши проблема с водата в няколко села в Сакар

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 32/1056, година XX, 01 -07 септември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Близо 2,3 млн. лв. за напорен водопровод и 2,7 за довеждащ,са необходими, за да се нормализира водоснабдяването в няколко села в района на Сакара.
Тези цифри са от отговора на „ВиК“ ЕООД – Хасково до жители на селата Браница, Черепово, Дрипчево и Изворово, които са пуснали жалба до тази институция с искане да имат нормално водоснабдяване. Жалбата е подадена от Бистра Безхлебная.
В него също е записано, че през 2023 г. „ВиК“ има планувано почистване с технология „еърлифт“ на кладенци по водоснабдителна система „Момково“. То вече е приключило и е довело до подобряване състоянието на водочерпените водни количества.
От фирмата обясняват, че тези резултати са временни и не са устойчиви във времето и ако тенденциите за намаляване на общите статични водни нива на водоизточниците продължат, област Хасково ще бъде изправена пред сериозен проблем, който може да бъде решен само с търсене и изграждане на алтернативни водоизточници.
Водоснабдителна система „Момково“ се намира на територията на 3 общини, а съоръженията са остарели и силно амортизирани, както и водопроводна мрежа. Това е основна причина за честите спирания на водоподаването.
Средносрочната стратегия за решаването на проблема е подмяната на съществуващите напорни и довеждащи водопроводи в различните направления. Участъците с най-често и проблемни аварии за напорния водопровод от помпена станция „Момково“ до HP „Гьос тепе“, където има стоманен водопровод с диаметър 250 и дължина от 3900 м.
Другият е довеждащ водопровод от HP „Гьос тепе“ до ПС „Бабица“ – етернитов с диаметър 250 с дължина от 4400 м и водопровод от HP „Гьос тепе“ до ПС „Пъстрогор“, също етернитов, с диаметър 350 с дължина от 2300 м. Напорният водопровод работи при налягане от 14 атм. и подмяната му трябва да бъде с чугунен.
За хранителните водопроводи е необходима подмяната им с полиетиленови такива.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 7, 2023 06:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама