Нова руска атака срещу Одеса, войната в Украйна , септември 2023

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 1, 2023 13:07

Нова руска атака срещу Одеса, войната в Украйна , септември 2023

Акценти

  • Украйна си върна контрола над петролните платформи "Бойко" в Черно море, завзети от Русия през 2014 г.

Свързани публикации

25 септември 2023 г.

Ξ Войната в Украйна: Нова руска атака срещу Одеса, осъдeна е военната позиция на Китай, ударите с дронове в Киев.

Русия отноо атакува южната украинска област Одеса с порой от дронове и ракети, оставяйки един човек ранен, а пристанищните съоръжения повредени, съобщиха властите в понеделник сутринта.

13 септември 2023 г.

Ξ Украйна си върна контрола над петролните платформи „Бойко“ в Черно море, завзети от Русия през 2014 г. Каква полза ще има страната от това?

Новината за изземването на контрола върху сондажните платформи „Петро Годовалец“, „Украйна“, „Таврида“ и „Сиваш“ стана известна на 11 септември. Тези платформи принадлежаха на Украйна и работеха в Черно море, но след анексирането на Крим през 2014 г. Русия си ги присвои, като ги премести по-близо до окупирания полуостров и инсталира оборудване за наблюдение на водите. Това силно пречеше на въоръжените сили и на гражданското корабоплаване, затова специалните сили на DIU предприеха рискована стъпка.

Ξ Подводницата Ростов на Дон и десантния кораб Минск отидоха при крайцера Москва

Ведомството на генерал Кирило Буданов потвърди, че по време на ракетния удар срещу кораборемонтния завод в Севастопол на територията на временно окупирания украински полуостров Крим, са били повредени два от основните плавателни съдове на Черноморския флот. Става дума за дизел-електрическата подводница „Ростов на Дон“ и големия десантен кораб „Минск“.

6 септември 2023 г.

Ξ Най-малко 17 души са убити при руска въздушна атака срещу украинския град Константиновка, Донецка област, съобщава Би Би Си. Ракетата е ударила оживен пазар. Видеозапис на атаката, публикуван в социалните медии от украински официални лица, показва хора, падащи на земята по улиците в индустриалния град, който е близо до Бахмут и до фронтовата линия на войната.

Убитите са „хора, които не са направили нищо лошо“, каза украинският президент Володимир Зеленски малко след атаката в сряда.

Той предупреди, че броят на жертвите е вероятно да се увеличи. Според вътрешния министър Ихор Клименко ранените са най-малко 28 души.

Ξ Генерал Заварзин заяви, че Суровикин поема нова „нелоша“ работа

Бившият командващ на Съвместната групировка на въоръжените сили на Руската федерация в Украйна генерал Сергей Суровикин поема нова работа. Това съобщи, членът на комисията по отбрана на Думата, генерал-полковник в оставка Виктор Заварзин в разговор с „Подом“.

1 септември 2023 г.

Ξ Ето как западните оръжия промениха войната в Украйна

Ξ Американците очакват Русия да унищожи доставените на Украйна F-16. Всъщност това е стратегическата цел на Запада – казва пенсионираният полковник Лорънс Уилкерсън.

Това е нетривиално решение за ускоряване на собствения военнопромишлен комплекс чрез унищожаване на стари самолети, пилоти на ВСУ и на Украйна като цяло.

Следователно Америка възнамерява да участва в бойните действия „до последния украинец“, тъй като военнопромишленият комплекс трябва да работи колкото се може повече, а настоящата ситуация благоприятства това.

Бившият полковник от американската армия и бивш началник на щаба на държавния секретар Колин Пауъл е сигурен, че е нереалистично да се защитават F-16, „ако броят на самолетите е ограничен и те се използват главно за близка въздушна поддръжка“.

Снимка: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 1, 2023 13:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама