Новата жп гара на Любимец просъществува само 5 години

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 14, 2021 09:28

Новата жп гара на Любимец просъществува само 5 години

Акценти

  • Регионален вестник, # 33/965 година XVIII, 17 - 23 септ. 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Само пет години след официалното ѝ откриване гарата в Любимец престана да съществува като такава. Сградата ѝ е заключена, а персоналът е преназначен в съседни гари.
Тя вече е спирка, на която само ще се установяват и тръгват влаковете.
Откриването на гарата бе през май 2016 година. То бе тържествено, защото тя е част от мащабен проект, с който се подмени цялата жп инфраструктура от Пловдив до Свиленград. За откриването ѝ с влак от Симеоновград дойде премиерът Бойко Борисов с министъра на транспорта Ивайло Московски. В Любимец пред гарата ги чакаше организирано множество и всички кметове на ГЕРБ от региона.
На тържествената церемония кметът на Любимец Анастас Анастасов припомни, че първата гара тук е построена преди 143 години и сега се открива нова. В знак на благодарност подари на премиера картина, а министър Ивайло Московски удостои с Почетен знак на общината.
След това министър-председателят Бойко Борисов и министър Ивайло Московски пътуваха в специално докарания локомотив по изцяло обновеното трасе от Любимец до Свиленград.
От пресцентъра на МС съобщиха, че той бил управляван лично от министър-председателя и развил скорост от 205 км/ч.
Специалисти коментират че това е невъзможно, защото по това трасе не могат да се движат влакове с такава скорост, а и Борисов няма квалификация за управление.

Влак управлява законно само цар Борис III През 1934 година в един зимен ден цар Борис ІІІ не само открива жп линията Пловдив – Панагюрище, а той самият е машинист на композицията дотам. Царят е имал правоспособност на машинист. Харесвал е влаковете и е поръчвал всичко най-добро, което е в техническо отношение за тези години.
Няколко години след това, на 30 юни 1939 г., цар Борис III, придружен от царица Йоанна, лично управлява първия влак по случай тържественото откриване на участъка гр. Чепино – Баня (Велинград-юг) – гр. Якоруда – гр. Белица (59 км). Навсякъде по пътя, посрещан радушно, царят награждава с ордени и медали проявилите се строители на уникалната за България жп линия на крайпътна гара Белица.
По това време Борис III се сдобива и със собствен влак, чиято съдба по-късно преплита български исторически личности и събития от следващите десетилетия. Свързан е по един или друг начин със съдбите на царската фамилия, Георги Димитров и Тодор Живков.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 14, 2021 09:28
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Владимир но не Ленин нито Путин септември 14, 20:39

    То на село гара му не требе! Скоро и Арманлъ го чака същата участ!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама