Магистралата вече има конкурент – жп трасето

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 20, 2016 15:46

Магистралата вече има конкурент – жп трасето

Премиерът Бойко Борисов се качи в кабината на 11-годишна мотриса Siemens за да се поводи по новата жп линия Симеоновград – Любимец. В неделя, 15 май, той пристигна в региона и за два часа откри два инфраструктурни обекта в областта. След това замина за Кърджали, където преряза лентата на завод.
Най-напред заедно с областния управител Станислав Дечев и кмета на Симеоновград Милена Рангелова прерязаха лентата на рехабилитирания стоманен мост над река Марица. Домакинята изрази благодарност лично към него за отпуснатите 2.4 млн. лв. за ремонта му. „Искаме да покажем и другите неща на премиера, направени по европейски проекти, които са жизнено важни за развитието на малките градове“, каза тя.
„Спомням си, когато дойдох тук през 2015 година, трябваше да оставиш колата от едната страна на моста и да преминеш пеша до другата. Сега виждате какво съоръжение сме направили за 2.5 милиона. Затова е толкова важна битката с контрабандата, за да могат парите от тях да отидат в бюджета. Ако не бяхме събрали тези пари, нямаше да има мост. Това е простата формула”, заключи премиерът. Обеща да дойде след една седмица да види дали са направили дупките по републиканската пътна мрежа по пътя за Стара Загора. Думите му бяха посрещнати с ръкопляскания. Той прикани симеоновградчани да го уведомят за това във Фейсбук. Борисов обеща след 6-7 месеца да дойде тук и с кмета да видят как върви работата по санирането на блоковете.

След като всички гости преминаха пеш по новото съоръжение, Бойко Борисов се срещна с родителите на загиналите деца на Великден през 2012 година. По късно от пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че партията дарява 5 хиляди лева на мажоретките от НУ “Отец Паисий“ – Симеоновград. Разпореждането за дарението било дадено лично от председателя на партията Бойко Борисов. С тези средства се осигурява участието на децата в европейското първенство за мажоретки.

След това той и всички официални лица се качиха на специалния влак, който ги отведе на гарата на Любимец. Там, пред събралото се множество господин Борисов разговаряше с хората и им даваше автографи. На тържествената церемония кметът на града Анастас Анастасов, припомни, че първата гара в Любимец е построена преди 143 години и сега се открива нова. В знак на благодарност той подари на премиера картина, а министър Ивайло Московски удостои с почетен знак на общината.
„Жп гара Любимец беше в окаяно състояние, когато за пръв път дойдох тук. Няколко години труд и мисля, че всички вие намирате разликата“, каза министър-председателят по време на откриването. „На минути път са от тук Харманли, Димитровград, Любимец. Кеф ти по магистрала, кеф ти по железницата“, уточни премиерът. А до София ще може да се стигне за 2 часа.
След това министър-председателят

Бойко Борисов и министър Ивайло Московски пътуваха в локомотива по изцяло обновеното трасе от Любимец до Свиленград. Той бил управляван лично от министър-председателя и развил скорост от 205 км/ч., съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Специалисти коментираха, че това не е възможно, защото линията не е проектирана за такава скорост, а той не притежава правоспособност да управлява локомотив.

Министър-председателят призна, че влаковете, с които сега оперира БДЖ, са стари и са необходими пари за нови. Това можело да стане само, ако се води сериозна борба с контрабандата. Оттам дошли и средствата за изграждането на инфраструктурата в страната, обясни той.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 20, 2016 15:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама