Недекларирана валута за над 2 млн. лева узакониха българските власти

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 18, 2023 08:35

Недекларирана валута за над 2 млн. лева узакониха българските власти

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 13 – 19 януари 2023 г., брой 2/1026, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Валута на стойност над 2 118 000 млн лева узакониха българските власти. От съобщението на Агенция „Митници“ се казва, че тя е открита при проверки на два товарни автомобила, излизащи от страната.
Единият случай е през първия ден на 2023 година, когато на Митнически пункт „Капитан Андреево“ пристигнл влекач с полуремарке с турска регистрация, пътуващ от  Нидерландия през България за Турция. По метода „Анализ на риска“ камионът е изследван с рентгенова апаратура, при която на различни места са открити 9 полиетиленови плика и пластмасов куфар за инструменти с пачки норвежки крони и евро с различен номинал.
Общото количество на откритата валута е 4 737 550 норвежки крони и 225 150 евро с обща левова равностойност 1 321 657 лева. Другият случай е от 26 декември 2022 година, когато на пункта е проверен товарен автомобил на път от Великобритания за Турция. Служителите в метални алуминиеви профили, намиращи се в предната част на полуремаркето, са открили пакети с пачки британски и шотландски паунди Общото количество на откритата валута е 358 440 британски и 360 шотландски паунда с обща левова равностойност 797 174 лева. Шофьорите на товарните автомобили  – турски граждани, са привлечени като обвиняеми.
При всички подобни случаи пренасящите валутата се осъдени по бързото производство и 1 година условно. Всичките им открити пари се връщат и с документ от нашата държава те спокойно влизат в Турция.
На границата има служители на митническо разузнаване и на ДАНС, които следят за прането на пари, но не е ясно дали те искат от контрабандиста да докаже легалния произход на тези средства.
Само за 2022 година над равностойността на над 20 млн. лева са „изпрани“ по тази начин от българските власти.
По ЗДОИ попитахме ДАНС за броя на на проверките, извършени от служители на Агенцията за финансово разузнаване към Държавната агенция „Национална сигурност“ за произхода на недекларирана чужда валута, задържана при опит да напусне страната на ГКПП.
Вторият въпрос бе какви са резултатите от тези проверки и какви мерки са предприети за пресичането на практиката с фактически законното „изпиране“ на пари на ГКПП „Капитан Андреево“.
От ДАНС официално отказаха да предоставят достъп до такава информация, а тяхното решение бе обжалвано в Административен съд – Хасково.
Той ще реши дали ДАНС трябва да предостави тази информация на обществото.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 18, 2023 08:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама