Невидими течове откриха ВиК специалисти

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 31, 2022 08:35

Невидими течове откриха ВиК специалисти

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 28 октомври - 3 ноември 2022 г., брой 39/1017, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

ВиК специалисти от цялата страна демонстрираха професионалните си умения по откриване на скрити подземни течове от водопреносната мрежа. Общо 13 отбора от ВиК-оператори в страната участваха в браншовия форум, който се състоя тази година в Харманли.
По време на състезателното обследване на водопровод бяха открити и отстранени две пробойни в мрежата. Екипът на „ВиК Разград“ се оказа най- точен и най-бързо откри авариите. Те го установиха със специализирана техника, която работи на принципа на улавянето с микрофони на шума от теча. Скритите авари по старата водопреносна мрежа бяха на 100-метрова отсечка на улица „Христо Ботев“. Едната бе на етернитова тръба, ф80, а другата на сградно отклонение, ¾ цола.
Водата, която е изтичала от тях направо в канализацията, е колкото потребява една жилищна кооперация за един месец.
В късния следобед и двете аварии бяха отстранени.
Подобни скрити течове има по цялата водопроводна мрежа на остарялата канализация на всички градове в страната. Те са невидими и от тях непрекъснато изтича вода в канализацията. Това го усещат живеещите във високите блокове, където налягането е по-слабо.
От Водното дружество в Харманли цяло лято се оплакваха, че помпите им работят на максимални обороти и не могат да напълнят водоема край Харманли, от който се захранва градът. Като причина за това изтъкват многобройните течове от канализацията.
Според специалистите на национално ниво загубите на вода достигат 60%. Част от решенията на проблема включват подмяна на водопроводите, много по-точно измерване, както и намаляване на кражбите.

Професионално състезание по откриване на скрити течове се организира от Българска асоциация по водите заедно със Съюза на ВиК операторите в Република България.
„През 2019 г. ВиК Хасково спечели за втори път състезанието за откриване на скрити течове и доби правото следващото състезание да бъде на негов терен.
На второто място в Харманли се класира ВиК –Монтана, а на трето „Софийска вода“.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 31, 2022 08:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама