На “Мистериите на Хухла – 2023”отличиха двама “Почетни селяни”

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 29, 2023 14:26

На “Мистериите на Хухла – 2023”отличиха двама “Почетни селяни”

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 36/1060, година XX, 29.09 -05 октомври 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Тази година притежатели на приза „Почетен селянин“ станаха поетът с хухленски корени Росен Друмев, главен редактор на списание „Море“ в Бургас, и поетесата Петя Цонева. Тя е доцент във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, носителка на наградата от националния литературен конкурс в памет на Ивайло Балабанов. Статуетката ѝ връчи Иван Бунков, инициатор и основен двигател на фестивала. Тя представлява бронзов цървул, пробит от ходене по земното кълбо, поставен на пиедестал.
Поетът Иван Сухиванов, колега на Росен Друмев, взе от негово име наградата. Друмев е болен и не можа да присъства.
Това стана в първия ден, на 22 септември, когато присъстващите почетоха и Деня на Независимостта.
Вечерта на връх Свети Илия, над селото, имаше концерт на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ с ръководител Георги Андреев.
На другия ден на лобното място на 42-мата мъченици – жертви на кървавите събития от Хухла, бе отслужена панихида.
„Тракийска задушница“ имаше и в други села в общината, опожарявани и обезбългарявани преди 110 години.
Вечерта, отново на хълма Илинденя до селото, прозвуча „Литургия 1913-та“ от Георги Андреев. Талантливият композитор избра това място за национална премиера на своята творба, за да се отбележи достойно 110-годишнината от разорението на тракийските българи. „Литургия 1913-та“ бе изпълнена от квартет „Ева“ към световноизвестния женски хор „Мистерията на българските гласове”, който излезе на сцената на амфитеатъра на върха заедно с Quatro квартет.
“Погромът над тракийци през 1913 г. да намери достойно място в историята и в образованието в България, поискаха дошлите на митинг-концерта. Писмото-послание ще бъде изпратено до Народното събрание, президента и правителството”, каза инициаторът и организатор на „Мистериите на Хухла“ Иван Бунков пред стотиците събрали се на Илинден от цялата страна.
В обновеното читалище на Хухла се състоя научна конференция, посветена на трагичната годишнина от геноцида на българите от Одринска и Беломорска Тракия. Тя бе открита от председателя на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов. Чл. кор. проф. Васил Проданов, проф. Светлозар Елдъров, Стоян Райчевски, доц. Ваня Стоянова, доц. Георги Граматиков споделиха резултати от своите научни изследвания, свързани със злощастните времена за хиляди българи. Отбелязана бе и 160-годишнината от рождението на проф. Любомир Милетич, бележитият летописец на тракийското разорение. Тракийският научен институт при Съюза на тракийските дружества в България представи документалната изложба „Тракийската епопея“.
По време на двудневния празник на селото имаше и художествена изложба в Костадингеоргакиевата къща, където художничката Мара Латева, също с хухленски корен, показа произведенията си „Тракия, люлка свещена“. Пак там бяха представени книгата на съоснователя на „Мистериите на Хухла“ Пламен Димитров „Виното от раждането до смъртта“ и Издателството за хубава литература „Пламар“.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 29, 2023 14:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама