Нарушения има, но няма облагоделстване, констатира Специализирана прокуратура

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 19, 2021 07:56

Нарушения има, но няма облагоделстване, констатира Специализирана прокуратура

Акценти

  • Кметът е санкциониран по административен ред от АДФИ и поради липса на данни за престъпление от общ характер не се налага възобновяване на Административно наказателно производство с оглед избягване на двойна наказуемост.

Свързани публикации

С връщане на 8 102 лв., на държавния бюджет и констатиране на нарушения, от които няма набавяне на облага приключи проверка на Специализирана прокуратура на кмета на Харманли. Тя бе образувана по сигнал на от Васил Салапатов, участвал в обществена поръчка за извършване обществен превоз на пътници по автобусни линии на общинската, областната и републиканска транспортни схеми.

В сигнала си, подаден през февруари 2020 г. той твърди, че ЕТ „Митко Русев“ е обявен за спечелил обществената поръчка по критерий най-ниската цена, а последствие, в нарушение на ЗОП е сключен договор с него на по-високи, завишени цени.

От прокуратурата са извършили проверка и са констатирали, че по случая от АДФИ е извършена финансова инспекция на Община Харманли за законосъбразността на поръчката . Тази институция е констатирала, че от общината са изплатили на „ЕТ „Митко Русев“ неправомерно средства. Въз основа на тази констатация общината връща в държавния бюджет 8 102 лв, които след това си ги иска от „ЕТ „Митко Русев“.

За това кметът Мария Киркова е била санкционирана по административен ред за извършени нарушения.

Заключението на Специализираната прокуратура е, че кметът Мария Киркова е нарушила служебните си задължения, като възложител на обществената поръчка, като е сключила договор ЕТ „Митко Русев“ в нарушение на от ЗОП и Наредбата към него. Тези нарушения обаче не разкриват набавяне на облага и не са настъпили немаловажни вредни последици от тях.

Освен това кметът е санкциониран по административен ред от АДФИ и поради липса на данни за престъпление от общ характер не се налага възобновяване на Административно наказателно производство с оглед избягване на двойна наказуемост.

Затова те отказват да образуват Наказателно производство, поради липса на престъпление.

Обществената поръчка „Извършване на обществен превоз на пътници по автобусни линии от общинската, областната и републиканска транспортни схеми, съгласно маршрутни разписания по обособени позиции.“ бе обявена през 2018 г., но след това бе прекратена. Последва втора, която бе финализирана в началото на 2020 година.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 19, 2021 07:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама