Наддаването за безплатно саниране приключи

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 13, 2023 18:07

Наддаването за безплатно саниране приключи

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 9 – 15 юни 2023 г., брой 22/1046, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Голямото наддаване за енергийното обновяване на жилищни сгради приключи на 31 май. До крайния срок от общините имаха възможност да подават предложения за финансиране на саниране на блокове от Програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради с финансиране по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост.
От информацията, която бе публикувана от общините, стана ясно, че най-много са предложенията от Община Свиленград – 20, на обща стойност 12 402 644 лева. Те бяха подготвени от специалистите в дирекция „Местно икономическо развитие, проекти и програми”. Експертите от Общината съдействаха в подготовката на необходимите документи на сдруженията на собствениците, желаещи да кандидатстват по процедурата.
В последните часове на деня, след много усилия на служители от дирекция „Проекти и общинска собственост“, от Ивайловград подадоха 16 предложения за финансиране.
Проектите на Община Харманли са 10 и са на обща стойност близо 15 милиона лева. Те включват многофамилни жилищни сгради в кварталите „Тракия“, „Изгрев“ и по бул. „България“, като лимитът, определен от Министерство на регионалното развитие и благоустройство за град Харманли, е до 30 милиона лева, посочват от дирекция „Европейски и национални оперативни програми“.
Община Тополовград кандидатства с 4 проектни предложения. Първото е за многофамилна жилищна сграда, намираща се на ул. „Свети Климент Охридски“, №27, вх. Б. Второто е за сграда на ул. „Отец Паисий“, №2, третото – за сграда на ул. „Трети март“, №23 и четвъртото е за Блок №2 в ж.к. „Сакар“.
Целите на проектните предложения са за подобряване енергийните характеристики, достигане на клас на енергопотребление „В“, както и до редуциране на емисиите на парникови газове. Те ще получат 100% безвъзмездна финансова помощ от Плана за възстановяване и устойчивост.
За новото саниране имат право да кандидатстват всички жилищни сгради, които са построени преди 26 април 1999 г., независимо от вида на строителството. В тях трябва да има поне 4 самостоятелни жилища, които принадлежат на повече от един собственик. Предвидени са два милиарда лева, които няма да са достатъчни за всички нуждаещи се сгради, затова за всички общини са определени лимити.
Безспорният лидер е община Бургас с над 280 подадени заявления от сдружения на етажната собственост. Това е уникален случай, а причината е неговият кмет Димитър Николов. По негово решение и с подкрепата на Общинския съвет, бургазлии не са извадили нито лев, за да финансират подготовката на документите.
За сравнение в столицата София са входирани 192 заявления до крайния срок, казаха за „Медиапул“ от Столична община.

Ползвани са материали от „Медиапул“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 13, 2023 18:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама