Ловният сезон започна добре, но само за някои видове птици

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 13, 2023 18:57

Ловният сезон започна добре, но само за някои видове птици

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 38/1062, година XX, 13 -19 октомври 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Ловният сезон тази година започна сравнително добре, като началото бе както винаги за пернатия дивеч.
Това каза пред „Сакарнюз“ председателя на Ловно-рибарското Сдружение – Тополовград Гошо Митрев. Какво още каза той: „Докато при гургулицата той бе относително добър, при гривека горе-долу добре, то при пъдпъдъка бе слаб.
Вече започна сезона при едрия дивеч. Навсякъде дружинките го откриха подобаващо по традиционния начин с курбани за добър, сполучлив и без произшествия сезон.
При първите ловни излети имаме отстреляни само две диви свине в ловното стопанство в с. Каменна река.
Имаме постижение и при вредния дивеч – отстрелян вълк в района на с. Радовец.
При едрия дивеч радостното е това, че вече я няма, отшумя болестта АЧС /Африканската чума при свинете./ Това е предпоставка и започна малко по малко да се възстановява популацията при дивата свиня. За сега тя е все още слаба, но се надяваме, че с течение на времето и грижите за нея тя ще се увеличи.
Откровено казано, дивечът като цяло е доста намалял на територията на Сдружението. Ловците полагат много грижи за увеличаването му, но по ред причини, най-вече след човешка дейност, това става трудно. Единствено сърната е в нормални граници.
От Сдружението направихме голям волиер в с. Светлина за отглеждане на 500 птици, като миналата година имаше фазани, а тази година кеклици. Ще се заемем и с отглеждането на елени – лопатар, които по-късно да ги разселим из района.
На всички ловци от Сдружението пожелавам да са живи и здрави – те и техните семейства и успешен и без произшествия лов през сезона.
В „Ловно-рибарско сдружение – Тополовград“ има 19 ловни дружинки в състава си. Те са в почти всяко село от общината, като в Тополовград са две.
Сдружението има сключен договор с ДЛС – Тополовград.

Новото е, че ловците от някогашната ловна дружинка в с. Планиново и още други с корени от селото се завърнаха при нас. Те видяха и разбраха какво се случи преди 10 – 13 години, подадоха си молбите в сдружението, УС бе благосклонен, приехме ги и сега хората са си там, където им е мястото.
Двадесет и седем члена са в тази дружинка, те са местни хора или корените им са от там и е редно да си ловуват там. Получилите се навремето недоразумения и неразбирателство са приключени.
Пожелаваме им успех и добре дошли при нас.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 13, 2023 18:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама