Кюмюрлука стана дом за 7 хиляди шарана

Милена Митева
От Милена Митева септември 27, 2014 19:12

Кюмюрлука стана дом за 7 хиляди шарана

Акценти

  • Вестник "Сакарнюз", Брой 37/589/1443q 26 септември – 1 октомври 2014, година ХII

Свързани публикации

Седем хиляди шарана – хибрид се гмурнаха във водите на язовир Кюмюрлука край Харманли, вчера. Те бяха пуснати в сладководния басейн, с цел зарибяване, а само след година, те ще бъдат с тегло близо 2 килограма, без да се нуждаят от допълнителна храна.

Инициативата бе на Общинско предприятие за Превенция благоустройство и строителство, а на нея единствено се отзова Софроний Софрониев. Той е служител на Горска компания и арендатор на язовир в землището на село Остър камък. Там е отгледал малките шаранчета, с които сега зарибява общинския воден басейн.

Големият язовир „Кюмюрлука“ край Харманли остана без риба през миналата година.

Операция по преместването й бе проведена в края на август миналата година. Под ръководството на ИАРА – Хасково от пресъхващия водоем тогава бяха уловени около 60 толстолопа, с тегло 20 – 30 кг и много дребна риба. Язовирът трябваше да бъде източен за спешен ремонт и съгласно закона, рибните ресурси бяха преместени в друг.

Преди за започне тази операция, за да уловят останалата в пресъхналия водоем риба, десетки бракониери бяха окупирали язовира и посред бял ден, с помощта на мрежи, тармъци, ток и бомбички изтребваха и ловяха рибата в него.

След сигнал на бившия  концесионер – Господин Грозев, от ИАРА – Хасково реагираха веднага и техни хора, дойдоха и съставиха два акта, след което водоема бе охраняван от общинска охрана.

Уловената риба бе пусната в друг водоем, а онази, която не можа да издържи на преместването, ще бъде дадена на Социалния патронаж, съобщиха организаторите.

Операцията по обезрибяването на язовира бе продължена от ромите. След като водата изтече, те се хвърлиха масово в утаечната кал и от малките останали гьолчета ловяха каракуди, червеноперки и елевреци.

Милена Митева
От Милена Митева септември 27, 2014 19:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама