Круша с размерите на малка диня селектираха двама ентусиасти

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 19, 2008 17:26

Круша с размерите на малка диня селектираха двама ентусиасти

Новополучен сорт круша с тегло 1 килограм твърдят, че са създали агрономът Ангел Мирчев от Харманли и любителят овощар Тенчо Радев от Симеоновград. Двамата в продължение на седем години са работили за получаването му и усилията им този сезон се увенча с успех. Тази година едно от дръвчетата е дало плодове – едри, големи изравнени, всички по 1 кг. Сега им предстои да извървят дългата процедурата, необходима за признаване на новия сорт, като редовен от Държавна сортова комисия.
Плодът ще бъде предоставен в овощарския институт в Пловдив за изясняване на неговите качества и достойнства. Те се надяват да намери заслужено място в българската помология (овощарство). Специалисти ще изследват хранителните и вкусови качествата, необходими за всеки сорт. По наша дегустация, сортът показва много добри вкусови качества. Месото е бяло, нежно, с подчертан аромат и пикантен вкус. Смятаме, че по-едър от него в майка България, поне ние не знаем да има, споделиха двамата съавтори на плода.
Крушата се отглежда в градината на Тенчо в Симеоновград. Все още не са измислили име на сорта. Те продължават по-нататъшната си съвместна работа по утвърждаване на неговата константност. Гаранцията, че ще се постигне това е, защото се върви към неговото вегетативно размножение, твърдят и двамата, които се радват като деца на новия плод.
Методите, с които са работили за постигане на резултата, засега си остават тяхно знание.
Ако някой разполага с подобен екземпляр и уникална големина, ще им бъде приятно да им се обади и да ги сравнят, приканват те колегите си.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 19, 2008 17:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама