Вече година бруцелозата мори добитъка в тополовградското село Мрамор

Тонка Славкова
От Тонка Славкова септември 13, 2008 17:11

Вече година бруцелозата мори добитъка в тополовградското село Мрамор

Една година закръгля в средата на септември сагата с бруцелозата в тополовградското село Мрамор. При лечението на коза, ветеринарят Д-р Димитър Ичев откри бруцелоза, непозната дотогава болест в този район. След направеното изследване на всички двукопитни и чифтокопитни животни се установява, че 35 кози са вече заразени. Заразата бързо се разпространила и сред овцете и кравите. От тогава най-чести посетители в селото са ветеринарите, лаборантите, хората от екарисажа. Досега по хуманен начин са умъртвени 195 заболели кози, 15 овце и пет крави. Обезщетенията, които идват от Министерството на земеделието са добри – 1000 лева за крава, 85 за коза, 140 лева за овца, 280 за коч.
Стопаните са доволни и с получените пари си купуват здрави животни от други райони. Оказва се, обаче, че още на втората проба някои показват положителни резултати. „Заразата се разпространява непрекъснато и единственото спасение е ликвидирането на всички животни и обеззаразяване на дворовете, оборите, пасищата”, казва кметът на селото Иван Иванов, за който това е най-големият проблем. Три пръскания са правени досега, разходите, за които са от бюджета на общината. Последното е било през пролетта. За повече, средства не са предвидени. „Харчат се пари на дребно и на практика разходите стават повече от това, ако се ликвидира огнището наведнъж“- смята още кметът.
Установено е, че най-големи приносители на бацила са козите. Преди седмица за екарисажа са заминали 15. Най-лошото е, че в селото има заболели хора. От 83 -ма изследвани при последната кръвна проба, се оказало, че 9 души са дали положителни проби на болестта бруцелоза – информира мраморският кмет, който не може да си обясни отношението на болните към собствения им голям проблем. Според него те не били толкова притеснени и не предприемали сериозни мерки за лечение. След прегледите в Хасково или Ямбол, където лекарите им предписвали лекарства се успокоявали, че не е толкова страшно. Вероятно степента на заразата им не налага госпитализиране. Специалистите обясняват, че болестта не се предава от човек на човек. Това става най-често при консумация на мляко и месо от болно животно. Хората са информирани, че при добро изваряване бацилът се унищожава и го консумират. Правенето на сирене, обаче се оказва опасно, тъй като самата технология на приготвянето му в домашни условия е такава, че млякото се подсирва непастьоризирано. Освен това често сиренето се слага на трапезата прясно и не се чака да узрее. На 5 септември се взеха кръвни проби от 53 души, които са имали контакт с умъртвените след последните проби животни. Дните на мраморци вече цяла година се въртят все около проблема с бруцелозата, който е в ръцете на Националната ветеринарномедицинска служба. Тя е институцията, която ще реши по какъв начин и кога най-сетне хората ще се отърват от страшната напаст..

Тонка Славкова
От Тонка Славкова септември 13, 2008 17:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама