Контролът при внос на храни ще е от държавата

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 1, 2024 12:19

Контролът при внос на храни ще е от държавата

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 09/1081, година XXl, 01 - 07 март 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Изследването на пестициди на Граничен контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“ вече ще се прави от държавата. В четвъртък, 29 февруари – четвъртък, премиерът Николай Денков заедно със земеделския министър Кирил Вътев откриха официално държавната лаборатория. Инвестицията е на стойност два милиона лева, а средствата са осигурени от държавния бюджет.
Лабораторията ще осигурява своевременен и ефективен официален контрол без излишно забавяне.
”Преди две години една неочаквана визита на премиерът на България, тогава Кирил Петков, показа, че вратата на Европа през България е оставена в ръцете на частни фирми с оспорима репутация и неясна собственост. Още тогава казахме, че това не може да продължава. Днес, две години по-късно, правим решителна стъпка за връщане на контрола на нашите границите в ръцете на държавата. Благодаря на партиите, подкрепящи правителството, които направиха всичко възможно да открием тази лаборатория и в обозримо бъдеще да върнем и контрола върху разтоварващата дейност, която също е рискова”, каза премиерът.
В момента това се извършва от частна фирма.
“Това е лаборатория, която се очаква от всички превозвачи и представлява широк обществен интерес. В нея са инвестирани 2 млн. лв. от държавния бюджет. Тя има капацитета да обслужва трафика, който не е постоянно число и има възможност да увеличи капацитета си до необходимия размер”, каза земеделският министър Кирил Вътев.
Уточни, че основната разлика в трафика е, че чакащите камиони по два дена и половина, вече ще изчакват само необходимото технологично време, за да излязат пробите, което е около 5-6 часа.
„С тази лаборатория се постига наистина един голям ефект в трафика и този ресурс, който често не ценим – времето, добива своята адекватна цена“, добави той.

В началото на март миналата година при посещението си на пункта министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев декларира, че вече е отнет достъпът на частната фирма до сградите на лабораторията на ГКПП „Капитан Андреево”.
От тогава проби за целите на официалния фитосанитарен контрол на граничния пункт „Капитан Андреево“ не можеха да бъдат изследвани на място, тъй като след дълги съдебни спорове държавата прекрати договора си с частната лаборатория, която години наред имаше монопол на тази дейност на границата.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 1, 2024 12:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама