Комшии са почетни селяни на Хухла

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 27, 2012 11:11

Комшии са почетни селяни на Хухла

Поетът Петър Василев и цигуларят Недим Налбантоглу – личности от различни държави, получиха титлата „почетни селяни“ на село Хухла, Ивайловградско. Статуетките им бяха връчени от Иван Бунков, организатор на културния фест „Мистериите на Хухла“. Той се провежда повече от 10 години в източнородопското село и пресечна точка на три държави и многовековна култура.
Тазгодишното издание на „Мистериите на Хухла“ започна с концерт под водопада-светилище край река Арда. Свои стихове четоха Татяна Йотова и Петър Василев.
Домакинът Иван Бунков благодари на тези, които не са се уплашили от тиражираната в медиите опасност от кодове с различните цветове. „Мистериите не са за всички, те са само за посветени“, каза той от мястото, където преди хиляди години жреците са извършвали своите божествени ритуали.
В залата на читалището на селото бе открита фото изложбата „Мистериозните цветя на източните Родопи“, а до нея бе подреден ектографски кът. Гостите на „Мистериите на Хухла 2012″ не само разбраха, а и видяха с очите си, че и в България се ражда чудното цвете – орхидея. Изложбтата е част от проект “Новото тракийско злато“, финансиран от холандската лотария.
Празникът продължи на хълма над селото, където концерт имаше виртуозният цигулар Недим Налбантоглу с оркестъра на акордеониста Нешко Нешев.
Там бяха връчени и статуетките. Преди да вземе наградата авторът на „Две праскови посях и две череши“ и „Наследство“ изрецитира няколко свои творби, включени в последната му книга „Българска орис“.
Първият носител на тази статуетка е поетът Ивайло Балабанов, който е роден тук. През миналата година призът получи и оперният певец Калуди Калудов.
Културното събитие всяка година през юли събира потомци на хухленци, пръснати из целия свят. А гостите на феста идват тук с надеждата да разгадаят мистериите около това село, но си тръгват с повече въпроси, свързани с магнетизма на място.

Апогеят на празника бе вечерта на хълма

Апогеят на нощта сътвориха кралят на акордеона Нешко Нешев, световният цигулар Недим Налбантоглу и жената-глас Ивелина Балчева. Те изпълниха специално композираната от Нешко за празника мелодия по текст на Иван Бунков – „Летни дъжд над Хухла“. А след това Ивелина и музиканти показаха защо са световно признати – омаяха с глас и свирня дори и птиците, а цялата публика залюля кръшни хора. Пя певицата Богдана Петрова от реалити шоуто на бТВ „България търси талант“.
На хълма над селото за пръв път прозвуча и химнът, сътворен и изпълнен от дует „Христови” – акордеон и вокал. След това гостите „опитаха“ от сочния хумор на вестник „Каунъ”, разчувстваха се от изпълненията на женска фолклорна група от село Свирачи и фолклорна група от клуб „Тракия” в Ивайловград.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 27, 2012 11:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама