„Кастра Рубра“ представи първото вино, М. Ролан го определи като превъзходно

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 17, 2008 16:05

„Кастра Рубра“ представи първото вино, М. Ролан го определи като превъзходно

Мишел Ролан, един от най-добрите специалисти в областта на виното, в събота представи първите три вида, които ще се произвеждат в новата винарна ,,Кастра рубра“ в село Коларово. Пред повече от 30 журналисти от централни медии, той, заедно със собственика Жаир Агопян показаха как ще изглеждат първите бутилки от ,,Pendar“, ,,Via diagonalis“ и „Tt“.
“Амбицията ни е да направим не само добро българско вино, а топ вино”, каза французинът, който специално отбеляза, че работи единствено с ,,Телиш” АД в двете им винарни – край Плевен и в село Коларово, Харманлийско. Започнали са този проект преди 3,5 години. Амбицията им е да направят и 2 500 дка собствени лозя. Вече имат засадени 1 100. След това смятат да развият и винен туризъм, с което ще завърши проекта им.
“България е нова страна за мен. Преди 3-4 години Жаир Агопян доста ентусиазирано ми предложи да работим съвместно, за да направим не само хубаво, но и топ вино”, призна връзката си с нашата страна французинът.
“Правенето на вино не е магия, а много работа, прецизна технология, добър дизайн”, каза още г-н Ролан и сродели, че произведеното в ,,Кастра Рубра“ е надхвърлило очакванията му.
Виното всъщност е продукт на тероара, тоест съчетанието от особеностите, които предлагат географията, климатът и почвите на мястото, където са засадени лозята. Хубавото вино, което ще представя България, ще е комбинации от всички тези характеристики, които в този край са изключително благоприятни за производство на вино, твърдят домакините. Искат да намерят най-доброто съотношение между мерлото, кабернето и местните сортове, което да показва местния тероар, защото това ще бъде българско вино. Освен това трябва да се намери и най-доброто съотношение между цена и качество. Например във виното ,,Виа диагоналис“ съотношението е 60/30 мерло и каберне и по 5% от българските сортове рубин и мавруд. Той се определя като продукт, който е създаден в голяма серия за масовия потребител. „Пендар“ е лимитирана серия от комбинацията на рубин и мерло.
Господин Ролан представи останалите технолози, негови помощници, които работят в ,,Кастра Рубра“. Това са Спирос Зомбулис, Пламена и Антон Димитров, които вече втора година ходят на специализация в Чили, Аржентина.
“Няма рецепта за хубавото вино, тук е обратно на кухнята”, отвърна Мишел на въпроса на журналист как се прави хубаво вино. Има вина с различен плодов вкус, има тежки наситени. Доброто вино се прави от добро грозде, но много важно е брането и продължителността на екстракцията му. Те са заложили този период да е по-малък, за да има виното им свежест.
Жаир Агопян и Мишел Ролан са обсъждали варианта за производство на бяло вино. Според французина България няма история в това отношение, затова преди да се произведе такова вино, трябва да се мисли на какъв пазар ще попадне. Например, ако решат да правят шардоне, в света има 1 000 вида шардоне и трябва да се знае къде е мястото на българското вино сред него.
Журналисти и гости опитаха от новото вино, след което разгледаха и разкопките на крепостта „Кастра Рубра“, която се намира на няколко километра от винарната. Там доцент Борис Борисов им разказа за историята на крепостта. Преди това управителят Ц. Георгиев ги разведе из винарната. Те видяха целия цикъл на правене на вино.

В Аржентина отначало се появиха не няколко, а десетки добри производители, които създадоха много добри вина и показаха, че могат да работят с постоянство. Едва след 15-20 години светът и естествено медиите обърнаха вниманието си към тази страна. Иначе, с едно или две отлични вина, това е почти невъзможно да стане.Мишел Ролан е собственик в няколко шата във Франция и консултира 105 изби по целия свят с изключение на такива от Австралия и Нова Зеландия. Просто разстоянията до там са големи и той няма физическата възможност да ги посещава. Иначе би го правил.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 17, 2008 16:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама