Кандидат-бежанците вече изпълват лагера

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 25, 2013 15:19

Кандидат-бежанците вече изпълват лагера

Първите кандидат-бежанци пристигнаха в Приемателния център в Харманли. Това стана в петък срещу събота, 11 октомври. Вечерта в 1:30 с автобус бяха докарани 54 обитатели на все още неподготвения лагер. Повечето от тях бяха сирийци. На сутринта работници от ВиК продължаваха да прекарват вода на поставените 80 фургона, а полицаи и жандармеристи охраняваха първите мигранти. Те бяха настанени по 6-7 човека във фургон, който е снабден със санитарен възел, отопление, баня. Ток обаче в тях няма, няма и мебели. Има генератор, който захранва осветление само отвън.
Преди десетина дни вътрешният министър Цветлин Йовчев след посещение в Харманли заяви, че търсещите закрила чужденци ще престояват тук в рамките от 3 до 5 дни. В края на миналата седмица председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев обясни, че в Харманли те ще стоят поне месец, през което време ще се проучват и ще им се дава статут на бежанец.
Сред първите настанени бяха предимно млади хора. Всички се държат спокойно, а много от сирийците говорят английски, някои са християни. Сред тях в имаше и лекар-уролог, който е работил в Русия.
От края на миналата седмица всяка нощ в Харманли пристигаше по един автобус с чужденци. Ако това темпо продължава, се очаква до края на седмицата приемателният център да се запълни. Настанените в него спешно се нуждаят от топли дрехи, обувки и лекарства. Дарителите, които искат за помогнат, може да се обръщат към поделенията на Червения кръст.

Все още лагерът няма назначен персонал, който да се занимава в настанените там. Във вторник в Държавен вестник бе публикувано постановление, с което се утвърждава щат, който ще работи в Харманли, но до този момент няма назначени хора.

Фирмите започнаха да правят дарения

Докато кметът на Харманли Михаил Лисков подстрекаваше местните жители, като им внушаваше, че хората, които ще бъдат настанени в лагера, са потенциална опасност за града и имуществото на гражданите, много организации започнаха да правят дарения за новодошлите. От фирма “Зайчев и син“ още на първия ден донесоха краставици и домати, от аптеките “Марешки“ и „Катя“ – лекарства, а от „Хлебна промишленост“ – хляб. Демократичен съюз на жените, освен че се включиха с дарения, инициираха и национална кампания за подпомагане на чужденците, търсещи закрила в България.

От организация на български жени, със съпрузи от Франция, дадоха пари, с които да се закупи сухо мляко, необходимо за децата. В лагера те са вече над 100, като май-малкото е на 6 месеца. Служители от „Социално подпомагане“ пазаруват на обитатателите на центъра. Най-често им купуват ябълки и други плодове, зеленчуци, хляб, слънчоглед. От БЧК всеки ден носят дарения, необходими за настанените.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 25, 2013 15:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама