Бежанците все още мръзнат, нямат ток

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 1, 2013 15:33

Бежанците все още мръзнат, нямат ток

Все още в приемателния център за бежанци в Харманли няма ток във фургоните, в които те са настанени. Според официални лица, от началото на седмицата фирма трябваше да започне да прекарва електричество във временните домове, но това не стана. Това изнервя много от обитателите, които започнаха да роптаят заради лошите условия.
Някои от тях напускат лагера, за да пребивават при хора с българско гражданство, които са декларирали писмено, че отговорят за тях и са дошли лично да ги вземат от центъра. Повечето заминават за София. В същото време са се появили и измамници, които им обещават подслон срещу заплащане, но само им взимат парите.
В лагера непрекъснато пристигат дарения от различни институции и граждани. Това води след себе си други проблеми, защото много от дарителите искат да получат документ за онова, което са дали, но от центъра няма кой да им разпише. От Агенцията по бежанците все още не са назначили свои служители, които да управляват лагера.
В момента в приемателния център настанените са под 400, които живеят във фургоните. Техният капацитет е 450 човека и ако се запълни, ще се настаняват и в разпънатите палатки.
До този момент в града няма регистрирани нарушения, свързани пребиването на бежанците в Харманли. Обичайна гледка е през деня да се видят двама или трима чужденци, предвождани от полицаи да пазаруват в магазините на Харманли.

По информация от Агенция за бежанците към четвъртък, 24 октомври, бежанците, настанени в центровете, са 3135, докато капацитетът в тях е за 2800 души. Броят на тези, които пък са на квартири за своя сметка, е 2887. Така общият им брой надхвърля 6 хиляди.

Повечето не искат бежанците

От анкетата на „Сакар нюз“, с въпрос „Какво мислите за прииждащите бежанци в България“, 56% са отговорили, че не искат да ги приемаме. Тези, които мислят, че трябва да им дадем убежище и да им помогнем са 28 на сто. 16% са заявили, че не са наясно какво точно се случва.
Въпросът на следващата анкета на електронното издание на www.sakarnews.info e продиктуван от идеята за увеличение на детските надбавки само за второто дете. Според вас справедливо ли е на едното да се изплащат досегашните 35 лв., а само на второто дете – да се вдигнат на 50 лв. С какво едното е по-различно от другото и не е ли това дискриминация.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 1, 2013 15:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама