Как да създадете здравословно меню за цялото семейство

Сакарнюз
От Сакарнюз септември 20, 2021 07:38

Как да създадете здравословно меню за цялото семейство

Акценти

  • Една от най-големите трудности при съставянето на меню е генерирането на идеи за ястия, които да влязат в менюто.

Свързани публикации

Въпросът „Какво ще ядем днес?“ често предизвиква раздразнение и досада. Да мислим за менюто на нас и нашето семейство е ежедневна задача, изискваща въображение, усилия и много време. Особено, ако се стремим храната, която консумираме у дома да е не само вкусна, но и здравословна.
Планирането на седмично меню може да ви изглежда непосилно, но всъщност е лесно и приятно занимание. Веднъж направен такъв график, той спестява време и осигурява хапването на здравословна храна на мястото на бързите и вредни храни.
Как да планираме правилно менюто за семейството?
НЕКА УЧАСТВАТ ВСИЧКИ
Ако съставяте меню само за себе си, е лесно. Ако менюто е семейно, споделете със семейството си плановете за ястията, които предвиждате да включите в менюто. В никакъв случай не пропускайте да ги включите в планирането му, защото рискувате да се провалите. Менюто трябва да бъде съобразено с предпочитанията на всички, а и вие ще бъдете облекчени в измислянето на ястия.
МЕНЮ СПОРЕД ЗАДАЧИТЕ
Всеки от нас има различен ритъм на живот. Важно е да съобразите менюто с вашия график по два параграфа – времето, с което обичайно разполагате за готвене и извънредните ангажименти за предстоящата седмица.
ПРОВЕРЕТЕ НАЛИЧНОСТТА
Преди да започнете същинското планиране и нанасяне на ястия в календара е много важно да знаете с какви продукти разполагате вкъщи. Проверете хладилника, фризера, шкафовете. Може да си водите и списъци с наличните продукти. Въпрос на личен избор и удобство.
А ОСТАТЪЦИТЕ?
Важно е да запомните, че не е нужно да готвите нова храна за всяко хранене от деня. Една от целите на планирането на седмично меню е да сте подготвени за седмицата, а не да готвите всеки ден. Едно ястие може да бъде за две хранения. Например вечеря за понеделник и обяд за вторник. Първоначално е добре да планирате едно две такива хранения през седмицата, например в сряда вечер и неделя на обяд. След като добиете достатъчно опит в планирането, ще можете по-лесно и точно да предвиждате дните, в които да хапвате ястията, които са ви изостанали от предните дни.
ИДЕИ И ВДЪХНОВЕНИЕ
Една от най-големите трудности при съставянето на меню е генерирането на идеи за ястия, които да влязат в менюто. При толкова много кулинарни блогове, сайтове и книги, идеите за различни ястия буквално извират от всички страни. Може да почерпите вдъхновение от безброй места. Създайте си навик, когато ви попадне интересна рецепта, да си я запишете в специално отредена за целта тетрадка, файл или пък отметка (bookmark) в браузъра.
ПЛАН “Б”
Нормално е в началото да изпитвате затруднения с планирането. Не се притеснявайте. С течение на времето ще свикнете и съставянето на меню, няма да ви отнема време и ще ви се струва лесно като детска игра. Колкото и добре да сте планирали седмичното си меню, бъдете готови, че нещо може да се обърка. Може да ви задържат до късно на работа, може да ви излезе непредвиден ангажимент или просто да не ви се яде супа тази вечер. Подгответе се с резервен план.
Стремете се към балансирано, разнообразно и вкусно меню, съответстващо на вашите нужди. Потърсете вдъхновение с продукти, гарантирани със сертификати за качество – https://www.kaufland.bg/asortiment/svezhest-kachestvo/kaufland-kachestvo.html
В Kaufland ще откриете всичко, от което имате нужда за вашето здравословно хранене. Потърсете вдъхновение и сред рецептите за вкусни ястия на сайта.

Сакарнюз
От Сакарнюз септември 20, 2021 07:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама