Изкуство на улицата

Сакарнюз
От Сакарнюз октомври 17, 2023 12:36

Изкуство на улицата

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 38/1062, година XX, 13 -19 октомври 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Иванка Данева

„Плакатът е изкуство на улицата“ – тези думи принадлежат на родения в Хасково български театровед проф. Любомир Тенев и събират в себе си цялата същност на това изкуство. Припомням ги по повод откритата неотдавна в Димитровград изложба на сценични плакати.
Експозицията е част от едногодишната програма „Плакатът – проекции и перспективи“, подкрепена от Националния фонд „Култура“ и изпълнена от Международното триенале на сценичния плакат. В своето десето издание триеналето показва една колекция от специално подбрани плакати, посветени на музиката. Формирана в последните почти 30 години, колекцията е най-богатата у нас сбирка от български и световни плакати, съдържа забележителни образци на това изкуство, включително и такива, посветени на прочути музиканти и експериментатори и е дело на някои от най-влиятелните световни плакатисти, а също и на млади дебютиращи автори – посочва в презентацията на изложбата доц. Албена Спасова, един от учредителите на триеналето.
В Димитровград са подредени 40 плаката, обединени под надслова „Плакатът е музика“, които са фокусирани върху джаза и класически инструментални симфонични произведения. И това е своеобразен израз на почит към напусналия ни наскоро пианист Митя Йорданов, създател на Акустичното джаз трио Димитровград. Представени са 35 автори и събития от различни точки на света – Австрия, България, Германия, Китай, Полша, Франция, Япония и др. А изложбата е продължение на традиционното партньорство между Димитровград и триеналето, израз на което е връчването на специалната награда на града за български автор на всяко издание на триеналето.
Всъщност, Международното триенале на сценичния плакат е продължение на едно димитровградско начинание, което ни връща в далечните 1978-1979 г., когато в младежкия град за първи път се организират изложби на български театрални плакати. Идеята е на тогавашната сценографка в Драматичен театър „Апостол Карамитев“ Галина Генчева. С подкрепата на Общината и на Съюза на българските художници през 1980 г. се провежда първото Биенале на театралния плакат, което има общо 5 издания до 1990 г., а участващите плакати остават като дарение в димитровградската Художествена галерия. През 1992 г. със съдействието и финансовата подкрепа на биз- несмена Иван Евлогиев биеналето се провежда в София и поставя началото на Международно триенале на сценичния плакат.
Днес в Художествената галерия „Петко Чурчулиев“ се съхраняват над 1300 плакати на автори от 30 страни. „През последните години тази колекция се допълва и от осъществените от галерията проекти към НФ „Култура“ – казва уредничката Емилия Стоева. Стремежът е да се възроди и популяризира сценичният плакат и да се насърчават ученици и студенти в специалностите „Плакат“, „Графичен дизайн“ и „Визуални комуникации“ смело да дебютират в национални и международни форуми“.
Изложбата в Димитровград е разположена в пространството пред Историческия музей и ще остане в града няколко месеца. С нейното откриване бе поставено началото на тазгодишните Есенни музикални дни „Жул Леви“.

Сакарнюз
От Сакарнюз октомври 17, 2023 12:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама