Изгориха Гай Фокс в центъра на село Овчарово

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 13, 2010 18:18

Изгориха Гай Фокс в центъра на село Овчарово

Английски празник отпразнуваха в с. Овчарово. И местни, и заселници от Албинона, на 5 ноември надвечер се събраха в центъра на селото, за да отбележат един от най-популярните празници във Великобритания – Денят на Гай Фокс или Нощта на фойерверките. Той бе организиран от няколкото семейства които живеят тук, но най-активни бяха Ейдон и Шона.

В центъра на селото англичаните наредиха голяма трапеза, на която бяха поканили всичките му жители. За да са в крак с местните традиции, те направиха и курбан, който раздадоха на дошлите. Местните възрастни хора идваха и честитяха символичните домакини, като ги даряваха с пешкири, по овчаровската традиция.

Според английски обичай запалиха голям огън, на който изгориха чучелото на Гай Фокс. Той е отрицателен герой в техния фолклор, отъждествяван като терорист, защото е искал да взриви парламента им през 1605 година. След като чучелото изгоря, небето над обезлюдяващото село се озари от фойерверки, под ръкоплясканията на англичани и българи. Илюминацията продължи и на всички, включително и 80-годишните баби, запалиха бенгалски огън, за да са в крак с традициите на Албиона.

На празненството бе поканен кметът на селото Янка …, по-късно тук дойде и колежката и Стефка Грозева, която управлява селата Богомил и Коларово, където също има заселени англичани. Имаше и гости от Англия, които бяха дошли специално за празника, с три годишното си дете.

Курбанът бе приготвен от Иван Ангелов е доктора – готвач, който сготви 80 килограмовата овца по овчаровска рецепта.

Отбелязването на английския празник е част от съвместните чествания, които англичани и местни хора отбелязват заедно. Заселниците са тук от няколко години,и се чувстват много добре сред овчаровци, които винаги ги канят.

Това събитие е известно в историята като „Барутния заговор“. Той е бил организиран, за да не се допусне укрепването на протестантството в Англия. Заговорниците предвиждали да вдигнат във въздуха английския парламент в Уестминстърският дворец, и в подземията на сградата тайно внесли 36 бурета с барут. Трявало е да се убие крал Джеймс I. когато кралят щял да направи обръщение към двете камари.25-годишният английски войник Гай Фокс бил отговорен за по-нататъшното изпълнение на плана. Той трябвало да подпали фитила и да избяга от страната. Заговорът бил разкрит, а самия Гай Фокс и някои други заговорниците, били екзекутирани на 31 януари 1606 г. 
По-късно английският парламент приел закон, с който се постановявало 5 ноември да се отбелязва като Ден на благодарност за спасението. Законът бил в сила до 1859 г., след което е отменен, но традицията денят да бъде отбелязван се запазила. 

Източник – Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 13, 2010 18:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама