Известяват ни със SMS дали сме лекувани или не

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 21, 2021 08:33

Известяват ни със SMS дали сме лекувани или не

Акценти

  • Регионален вестник, # 23/955 година XVIII, 18 юни -24 юли 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Пациентите вече ще може да разбират какви медицински дейности са им извършвани и дали са изписвани лекарства на тяхно име от Здравната каса. Това ще става възможно след получаване на съобщение на телефона им от НЗОК.
Предвидено е и пациентът да има обратна връзка до Касата, ако забележи нередности – ако не е бил на преглед или не е получил лекарства от аптеката – да сигнализира.
За да се осъществи това, на телефона ще трябва да се инсталира приложение и това ще даде възможност на гражданите да участват активно в контрола на изразходването на обществения ресурс, съобщават от здравния фонд. Те ще трябва да имат свой Уникален код за достъп (УКД), а може да използват и своя Персонален идентификационен код (ПИК) на НАП и КЕП.
Получаването на УКД се извършва в РЗОК, в която е подадено заявлението за издаване, срещу разписка (по образец). Уникалният код за достъп се получава на хартиен носител, в запечатан плик – лично от заявителя.
Това може да се извърши и чрез упълномощен от лицето пълномощник.
През последните години стана ясно, че много лекари и здравни заведения са изписвали лечение на пациенти, които не са били в болница и не се получавала медицинска помощ.
Бившата правителствена болница „Лозенец“ например е източила 400 хил. лева от НЗОК с отчитането на фалшиви хоспитализации, установи разследване на Миролюба Бенатова в „Алтернативата“ по ТV1.
Профилактичните прегледи са проведени през ноември и декември миналата година, а малко след това хората са отчетени пред НЗОК като хоспитализирани „по спешност“ с диагноза „Емболия и тромбоза на долните крайници“.
Става въпрос за пре-димно млади хора, при които профилактичните прегледи не са показали нищо обезпокоително и никой от тях не е лежал действително в болница. Просто от там са използвали личните им данни от проведените профилактични прегледи, за да ги отчетат като лекувани пред НЗОК
Стойността на пътеката е 3671 лв.

От 1 юни влезе в сила и друга промяна в здравната ни система. Тя е, че лекарствата по НЗОК ще се отпускат само с електронна рецепта.
Предвижда се издадените до 1 юни хартиени рецепти да продължат да се изпълняват от аптеките, докато са валидни.
За лекарствата на свободния пазар, които пациентите сами купуват, е предвидено да се предписват както на електронни, така и на хартиени рецепти.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 21, 2021 08:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама