Извадиха близо 2 тона риба от „Кюмюрлука“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 1, 2013 11:28

Извадиха близо 2 тона риба от „Кюмюрлука“

Близо два тона риба бе уловена с мрежи в язовир „Кюмюрлука“ през миналата събота. Това се наложи заради източването водата на водоема и предстоящ ремонт на изпускателния кран.
Операция бе проведена под ръководството на ИАРА – Хасково. От пресъхващия язовир бяха уловени над 60 толстолопа с тегло 20 – 30 кг и много дребна риба. Това стана пред погледите на над сто зяпачи, който наблюдаваха отстрани и си правиха майтапи.Част от уловената риба бе пусната в друг водоем.
Тъй като язовирът трябва да бъде източен за спешен ремонт, съгласно закона, рибните ресурси трябва да се преместят, а след като „Кюмюрлука“ бъде напълнен отново, да се върнат в първоначалното им местообитание.
Два дни преди това на мястото имаше охрана. Тя бе поставена, след като в сряда около 40 бракониери бяха окупирали пресъхващия язовир. Посред бял ден с помощта на мрежи, тармъци, ток, бомбички те изтребваха и ловяха рибата в него. След като бившият концесионер – Господин Грозев сигнализира на ИАРА – Хасково, от там реагираха веднага, техни хора дойдоха, направиха два акта, а водоемът бе пазен от общинска охрана.
Част от уловената в събота риба бе пусната в друг водоем, а онази, която не може да издържи на преместването, организаторите обявиха, че ще бъде дадена на Социалния патронаж.
От тръбата на източващия кран можеха да преминат по-дребни риби, а под стената на язовира те бяха причаквани от няколко човека, които ги ловяха с ръце.
Операцията по обезрибяването на язовира бе продължена и след като служителите на ИАРА си тръгнаха. Десетки смелчаци, предимно ромите, нагазиха в лепкавата кал и ровеха за по-дребни риби, които бяха останали изолирани в малки гьолчета. След двудневно претърсване бяха уловени още около 200 – 300 кг червеноперка, шаран, елеврек и каракуда с тегло около 2 – 3 килограма.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 1, 2013 11:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама