Златната камила от Тополовград пресече Марица и спря в Любимец

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 9, 2023 15:33

Златната камила от Тополовград пресече Марица и спря в Любимец

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 36/1060, година XX, 29.09 -05 октомври 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Голямата награда от международния театрален фестивал в Тополовград стана притежание на театрали от Любимец. Те получиха наградата – статуетката „Златната камила“, на тържествена церемония в залата на читалище „Св. св. Кирил и Методий“ за постановката си „Езоп, лисицата и гроздето“ с режисьор Неда Колева.
Освен Голямата награда, любимчани отнесоха в Града на дините и една първа награда. Тя е за Сашо Севов, който се бе превъплътил в ролята на разказвача на басни Езоп.
Театралната студия театралния състав към читалище „Братолюбие“, а режисьорът на наградената.
Това е първото участие на Театрална студия „Стойчо Мазгалов“ в Тополовград.
На фестивала от 18 септември до 24 септември се представиха 19 български трупи от шест държави.
„За четвърти път съм на този фестивал. Гледайки назад във времето, смятам, че той се развива много сериозно“, каза за БТА председателят на четиричленното жури Калин Сърменов, директор на Сатиричния театър. Той поясни, че трупите са вдигнали нивото си значително, а фестивалът става все по-престижен и добър и интересът към него се увеличава.
На въпрос дали малка община като Тополовград е подходящо място за такъв форум Сърменов отговори, че такива форуми трябва да бъдат правени именно на такива места, „защото някак си през последните 30 години държавата абдикира от периферията, от малките градове, които са имали икономика и културен живот през годините. За такива събития човек трябва да се бори и това е смятам едно от най-достойните неща в Тополовград“, подчерта Сърменов.
„Нивото на фестивала тази година бе с едно стъпало по-високо от миналите издания, смята Трифон Трифонов – председателят на Настоятелството на читалище „Св. св. Кирил и Методий – 1894“, където се проведе фестивалът.
Той посочи, че за Тополовград и общината това е един голям празник, който всички чакат.

Наградите:

Специална награда се присъди на спектакъла „Оркестър “Титаник“ от Христо Бойчев, постановка на Театър „Христо Ботев“ при Културен център Цариброд, град Цариброд, Сърбия, режисьор Стоян Младенович.
Специална награда в памет на Велко Кънев за оригинално реализиране на спектакъл по български текст получи спектаклите на театър „Отражение“, Торонто, Канада „Вавилонци“ от Станислав Стратиев, режисьор Росица Обрешкова и „Не е за телефон“ от Елин Рахнев, режисьор Елин Рахнев.
Първа награда се присъди на спектакъла „Женско царство“ от Ст. Л. Костов, постановка на Театрална школа „Талантино“ при Военен клуб Бургас, режисьор Станимир Карагьозов
Втора награда получи постановката „Дрипавият крал“, адаптация по Карел Чапек, постановка на Театрална формация „Илинден“ при асоциация „Малката България в центъра на Италия”, Перуджа, Италия, режисьор Любомир Колаксъзов
Трета награда се присъжда на спектакъла „Женитба“ от Н. В. Гогол, постановка на Театрален колектив „Нишан“ при ОНЧ „Будилник 1898“, Ракитово, режисьор Гаро Ашикян.
Награда „Театрални надежди” се даде на Витан Пръвчев – Театър „Отражение“, Торонто, Канада.
Наградите за най-добра главна мъжка роля са две. Едната се присъжда на Сашо Севов за ролята на Езоп в спектакъла „Езоп – Лисицата и гроздето“ от Гилерме Фигейреду, постановка на Театрален състав „Стойчо Мазгалов“ при НЧ „Братолюбие -1884“, Любимец, режисьор Неда Колева.
Втората – на Стамо Стамов за ролята на Джек в Спектакъла „Примадони” от Кен Лудвиг, постановка на Театъра на комедията „Велко Кънев” при читалище „Св. св. Кирил и Методий – 1894”, Тополовград, режисьор Вълчо Янев.
За най-добра главна женска роля наградите са две, на Марияна Ишивова за ролята на Агафя Тихоновна в Спектакъла „Женитба“ от Н. В. Гогол, постановка на Театрален колектив „Нишан“ при ОНЧ „Будилник 1898“, Ракитово, режисьор Гаро Ашикян.
Другата е на Таня Стамова за ролята на Маргарет в Спектакъла „Примадони” от Кен Лудвиг, постановка на Театъра на комедията „Велко Кънев” при читалище „Св. св. Кирил и Методий – 1894”, Тополовград, режисьор Вълчо Янев.
Толкова са и наградите за най-добра поддържаща мъжка роля на Борис Лазаров за ролята на Доко в Спектакъла „Оркестър “Титаник“ от Христо Бойчев, постановка на Театър „Христо Ботев“ при културен център Цариброд, Пирот, Сърбия, режисьор Стоян Младенович
Стефан Маринов за ролята на Божил в Спектакъла „Женско царство“ от Ст. Л. Костов, постановка на Театрална школа „Талантино“ при Военен клуб-Бургас, град Бургас, режисьор Станимир Карагьозов
Първата награда за най-добра поддържаща женска роля е за Мария Мъглова за ролите на Мари, Силви, Нанси и Роз Д’ Оранж в Спектакъла „Харолд и Мод“ от Колин Хигинс, постановка на Театрален състав „Вдъхновение“ при НЧ „Христо Козлев -1883“, Долна Оряховица, режисьор Лиляна Иванова
Другата е на Янка Господинова за ролята на Мара мераклийката в спектакъла „Представянето на пиесата „Хамлет“ в село Долно Тутково“ от Иво Брешан, постановка на Театрален състав при НЧ „Йордан Йовков-1894“, град Алфатар, Силистра, режисьор Петър Чапкънов
Имаше награда на името на Велко Кънев за дебют, награда на името на Петко Браянов за екипна актьорска работа, приз за принос към фестивала – грамота и парична премия, осигурена от Община Тополовград
Всички театрални състави, участвали в Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев”- Тополовград 2023, получиха Грамота за участие.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 9, 2023 15:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама