За 8 месеца цената на хляба скочи с 0,40 лв.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 21, 2022 08:50

За 8 месеца цената на хляба скочи с 0,40 лв.

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 18 - 24 март 2022 г., брой 11/989, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

За осем месеца цената на хляба в Хасковска област поскъпна три пъти. Последното увеличение е от 14 март, когато най-купуваният хляб от 650 грама вече се продава за 1 лев и 50 стотинки, съобщи БНР.
Предишното увеличение на насъщния бе през ноември, когато поскъпна с 20 ст., и през август с 10.
Това няма да е последното му поскъпване, каза пред „Труд“ Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Обясни, че това е неминуемо, защото има повишаване цената на газа, брашното, тока и горивото.
„Всичките компоненти, които поскъпват, водят до покачване на стойността на продукцията“, допълни тя.
През миналата седмица се разрази истерия зарази цената на олиото, която се покачва. То бе пуснато на промоционална цена от 2.99 лв. в Кауфланд и във всичките им магазини на 12 март се получиха опашки и напрежение. В Бургас след чакане на 300-метрова опашка почина 77-годишен пенсионер, съобщи НОВА, а социалните мрежи се изпълниха със снимка на клиенти, борещи се да докопат пакети с олио. „Кауфланд“ бе предвидил друга промоция на 19 март, с цена от 3.99 лева, но я отложи.
Намеси се министър Корнелия Нинова, която се закани да санкционира спекулантите, което внесе още паника на пазара, а цената не падна, а се задържа над 5 лева.
Илия Проданов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, пред БНТ заяви, че има достатъчно слънчоглед, изкупен от производители още през миналата есен, когато цената беше нормална. „Когато се търси един продукт много, нормално е цената да върви нагоре“, обясни увеличението той.
И друга неприятна новина ни споходи тази седмица. От Националния статистически институт обявиха, че инфлацията нарасна до рекордните 10%. Тя води до обедняване на хората, защото те могат да купят все по-малко стоки и услуги със заплатите си, и реално топи спестяванията в банките, коментираха финансисти. Лихвите по депозитите на гражданите са близки до нулата, което означава, че на всеки 1000 лв. в банка хората реално са загубили по 100 лв. за година.

Подкрепата на държавата за бизнеса заради цените на енергоносителите ще продължи и през април. Министър-председателят Кирил Петков поясни, че за разлика от настоящата ситуация, при която бизнесът купува електроенергия за ден напред, новият механизъм ще стимулира сключването на дългосрочни договори за електроенергия. По този начин ще бъдат преодолени колебанията на пазара и ще се увеличи делът на дългосрочните договори.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 21, 2022 08:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама