За принос в литературата наградиха Петър Караангов със статуетка и 1 000 лева

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 2, 2010 18:13

За принос в литературата наградиха Петър Караангов със статуетка и 1 000 лева

Поетът Петър Караангов е новият носител на тазгодишната награда „Изворът на Белоногата”. Статуетката и парична премия от 1 000 лева, осигурена от общината Харманли, бяха връчени на лауреата от кмета Михаил Лисков. Това стана в петък, 1 октомври, вечерта на Герганина чешма.

Водещ на вечерта Георги Николов изброи част от стихосбирките на “големият български поет, майсторът на одухотворения поетичен пейзаж, авторът на емблематични стихосбирки.” Наградата на поета, присъдена му от Николай Петев, председател на СБП, Надя Попова, Георги Николов, д-р Пламен Делчев е за “За цялото творчество и принос в съвременната българска литература.”

Кметът М. Лисков честити Денят на поезията на всички поети. “В година когато Харманли чества своя 5 вековен юбилей, за мен а голяма чест за връча тази награда на големият български поет Петър Караангов. Бай Петре, старите майстори са вградили Гергана в тази чешма, и тя е оцеляла през вековете. Пожелавам ти, вградиш своята поезия и творчество в зида на българщината, за да ни има. Честито!

“Този е особен момент в моя живот. Никога на съм идвал в Харманли. Не съм усещал нито слънцето, нито звездите на харманлийското поднебие. Никога не съм знаел е Харманли е толкова млад град – 500 години не са толкова много за градове, но заслужава да бъде отбелязано. Не знаех, че тази година чествате тази 500-годишнина. Благодаря на кмета, на Г. Николов, на журито”, бяха думите на 79-годишния писател, роден в Сандански. След това по традиция прочете няколко свои стихотворения, като помоли да не му ръкопляскат.

Приветствие поднесе и евродепутата Антония Първанова, коя бе тук с колегата си Станимир Илчев, и двамата от НДСВ. Тя направила справка и се оказало, че Ватикана е на 500 години., така че Харманли може да си измери по значимост с нея, шеговито отбеляза тя. “Един ден нашите деца ще бъдат много бедни ако вас ви няма”, се обърна към поетите

Освен П. Караангов, свои творби представиха и Н. Филчева, Св. Георгиев, П. Анастасов, Н. Попова, К.Кондова, И.Странджев, В.Христова, Гр. Трифонов, Г. Николов.

Георги Климов с китарата си изпълни песен по текст на лауреата. Асен Масларски и Милица изпяха на синбек две песни на „Тоника”, по текст на наградения автор. Същото направи и Гриша Трифонов.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 2, 2010 18:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама