Започна набиране на проекти по програмата за ТГС България – Турция 2021-2027

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 30, 2021 09:30

Започна набиране на проекти по  програмата за ТГС България – Турция 2021-2027

Акценти

  • Срокът за подаване на проектни идеи е 19.12.2021 г.

Свързани публикации

Министерството на регионалното развитие и благоустройството започва кампания за набиране на проектни идеи, които да се реализират в рамките на Интегрираната териториална стратегия /ИТС/ по Програмата за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Турция, която ще се изпълнява в периода 2021-2027 г. В кампанията могат да участват местни заинтересовани организации от трансграничния регион. Това са областите Бургас, Ямбол и Хасково на територията на България, а на територията на южната ни съседка – Одрин и Къркларели.

На база представените проектни идеи ще бъде създаден списък с тематично групирани проектни идеи, които ще са в основата на прилагането на Интегрираната териториална стратегия. Получените предложения ще бъдат тематично анализирани и групирани по критериите: трансграничен ефект на проектната идея, постигнат в резултат на широко и многосекторно партньорство, връзки на идеята за проекта с целите и мерките, заложени в Стратегията, съответствие между необходимите ресурси и времевата и бюджетна рамка на Стратегията.

Предвиждат се работни срещи във всеки от регионите на програмата с участието на заинтересовани предприятия, организации и институции. В рамките на тези срещи заинтересованите страни ще могат да получат отговори на въпросите си, отнасящи се за настоящата кампания за набиране на проектни идеи.

Срокът за подаване на проектни идеи е 19.12.2021 г.

Допълнителна информация за кампанията може да бъде намерена на интернет страницата на програмата.

Припомняме, че Европейският съюз ще разшири финансирането на проекти, идващи от местните общности, през следващите седем години. Половината от бюджета на съвместната ни програмата с Турция е предвиден за проекти на местни заинтересовани страни, тъй като териториалният подход „отдолу нагоре“ е силно застъпен.

Интегрираната териториална стратегия на програмата, която е основа за изпълнение на проектите, цели да подкрепи идеите на местни предприемачи, институции и организации за интегрирано развитие на територията, като се вземат предвид предизвикателства пред България и Турция. Това ще допринесе за повишаване на конкурентоспособността, подобряване на бизнес средата, както и за преодоляване на сезонността на туристическата индустрия. Изключително важно при прилагането на стратегията е изграждането на силна връзка между финансираните проекти и нейните цели.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 30, 2021 09:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама